Словенија, градоначелник Копра кажњен због сексизма

Словеначки политичар и градоначелник Копра Борис Попович мора да плати 3.500 евра са припадајућим каматама због сексистичке и увредљиве опаске упућене новинарки која је пратила један његов судски случај.

Попович је, како се наводи, био незадовољан ранијим извештавањем Евгеније Царл за Словеначку телевизију, која је пратила случај кад му се судило због злоупотребе положаја.

Када га је она 2013, након рочишта упитала за коментар, Попович јој је рекао да има лепе груди које је похвалила, како је рекао, чак и његова супруга.

Новинарка је на суду рекла да је због тога имала психичке тешкоће и јаке болове у леђима, за које су судски вештаци у исказу потврдили да могу бити психосоматског порекла.

Она је навела и да јој је Попович у више наврата знао рећи увредљиве и сексистичке коментаре, због чега га је тужила и затражила одштету од 7.000 евра.

Између осталог јој је наводно рекао да нимало не личи на Памелу Андерсон, некадашњу звезду америчке серије "Чувари плаже".

Судија Аленка Кочевар Носан пресудом је одлучила да Попович мора да плати додатне две хиљаде евра за сваки сличан испад према новинарки до којег би дошло у будућности, наводе словеначки медији.

"Верујем да је локални политичар овим добио поруку да није свемогућ и да му се његова језичка гимнастика очигледно финансијски не исплати", рекла је новинарка, додавши да се на неправоснажну пресуду неће жалити.

Међутим, и Попович против новинарке води још недовршену одштетну парницу.

Тврди да га је она јавно вређала изразима као што су "градоначелникове параноидне измишљотине" или "градоначелникове глупости које не заслужују коментар".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво