"Шесторка": Омогућити да регион говори једним гласом

У Сарајеву је одржан неформални састанак министара спољних послова "западно балканске шесторке", са којег је поручено да су уверени да овакви састанци могу ојачати сарадњу и узајамно разумевање, унапредити сарадњу и омогућити да регион говори једним гласом у областима од заједничког интереса, посебно ка ЕУ.

"Ми веома ценимо континуирани ангажман ЕУ у подршци стабилности и јачању политичких и економских веза унутар региона и с регионом и поздрављамо потврђену недвосмислену подршку ЕУ европској перспективи за Западни Балкан, као што је наглашено у документу Европске комисије", наводи се у заједничкој изјави министара.

Министри су навели да топло поздрављају њену позитивну политичку поруку за цео регион и отворену перспективу да се крене напред на европским путевима земаља Западног Балкана, на основу сопствених заслуга и темпом којим су остварени.

Министри су нагласили значај Агенде за повезивање, посебно у сектору саобраћаја и енергетике те поздрављају спровођење Споразума о транспортној заједници, као и предстојеће активности у вези с реализацијом пројеката у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

Навели су да препознају значај дигитализације и цене све активности у вези с тим те поздрављају предстојећи самит Западног Балкана о дигитализацији који ће се одржати у Скопљу у априлу ове године, а на ком ће се одредити смернице и приоритети за дигитализацију региона.

"Остајемо посвећени јачању сигурности у региону као поуздан партнер ЕУ у доменима сигурности, борбе против организованог криминала, борбе против тероризма и насилног екстремизма, илегалне миграције, као и сигурности граница и управљања миграцијама", закључили су министри спољних послова земаља Западног Балкана.

"Шесторка" је закључила и да је потребно паралелно наставити изградњу што бољих односа у региону, али и пројеката који ће донети корист грађанима и бити подршка на путу ка ЕУ.

Министарском састанку је присуствовао српски шеф дипломатије Ивица Дачић, а домаћин је био министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Црнадак: Велика очекивања од Самита у Бугарској 

Црнадак је на конференцији за новинаре након састанка рекао да су министри разговарали о припремама за самит у Бугарској за који имају велика очекивања јер је то први овакав догађај након 15 година.

"Опредељени смо да дамо максимум да тај самит да што боље резултате", рекао је и додао да се разговарало и о припремама за самит у оквиру Берлинског процеса који ће у јулу бити одржан у Лондону.

"Усагласили смо се да се фокусирамо на конкретне пројекте, јачање економија, инфраструктурно повезивање, подршку подузетништву, бољу повезаност градова и решавање питања као што је веома скупа роминг услуга у Западном Балкану", рекао је Црнадак.

Казао је и да су разговарали о новој стратегији ЕУ када је реч о Западном Балкану.

Истакао је да је стратегија дала додатни подстрек региону и потврдила опредељење ЕУ да Западни Балкан заиста постане део ЕУ.

"Из угла БиХ за нас је врло важно да је оних шест иницијатива које је ЕУ издвојила и да је најважнија на првом месту - борба против корупције, организованог криминала и владавина права", рекао је Црнадак.

Министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захариејва казала је да желе ове процесе довести у неповратну фазу и да они постану незаустављиви, што је на неки начин уграђено и у спољну политику ЕУ.

"Желимо да предузмемо конкретне мере које ће омогућити да грађани ових балканских земаља осете разлику. Када говоримо о повезивању, оно се не односи само на путеве и напајање електричном енергијом, већ на повезивање људи, пословне заједнице и развијање подузетништва", рекла је Захариева.

Истакла је да је нова стратегија ЕУ врло конкретна, добро урађена и садржи конкретне предлоге и иницијативе које носе одређену перспективу и отварају хоризонте те предвиђају развијање ових земаља према сопственом темпу.

Фонд за ЗБ један од најактивнијих елемената сарадње 

У оквиру неформалног састанка у Сарајеву је одржана министарска Конференција Фонда за Западни Балкан на којој је шеф српске дипломатије поручио да је то један од најактивнијих елемената регионалне сарадње.

Дачић је уверен да ће Фонд чврстим корацима отворити пут сарадњи у домену културе, научној и истраживачкој области, размени младих и јачању одрживог развоја, на начин сличан како су се, у своје време, други европски региони удруживали и снажили сарадњу.

Не треба заборавити, указао је Дачић, да је Фонд за Западни Балкан јединствени механизам сарадње у региону ЗБ који је у потпуности у надлежности министара спољних послова ЗБ.

То га, додао је, чини нашим јединственим оруђем утицаја којим можемо да остваримо конкретне позитивне промене.

Подсетио је да је након првог и оснивачког састанка Фонда, септембра прошле године на Бледу, објављена нова стратегија ЕК према Западном Балкану, која нас је додатно уверила да овај пројекат, иако није експлицитно поменут, слично као и у случају Регионалне канцеларије за сарадњу младих, представља пионирски подухват.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи