Неизвесна расправа о Закону о употреби језика у Собрању

Трећа расправа о Закону о употреби језика, који предвођа увођење албанског као другог званичног језика у Македонији, практично још није почела у македонском парламенту, а да ли ће се то догодити, за сада, није познато. Више од 35.000 амандмана на тај закон поднела најутицајнија опозициона партија – ВМРО-ДПМНЕ. Уочи почетка седнице испред зграде Собрања окупио се велики број грађана који протестују против усвајања поменутог закона. Велики број припадника полиције се налази у и испред зграде парламента.

Иако је тај закон био предвиђен као прва тачка дневног реда данашњег заседања, председавајући Талат Џафери (ДУИ) је и након једносатне паузе седницу наставио гласањем о више других тачака.

Након тога је Џафри поново дао получасновну паузу да би се састао са шефовима посланичких група и договора о даљем раду парламента.

Према опречним информацијама медија из Собрања у којем влада уочљива конфузија, ВМРО-ДПМНЕ је поднела два захтева Комисији за мандантно имунитетска питања којима тражи одговор да ли та странка има процедурално право да поднесе амандмане на Закон о употреби језика.

Џафери је, наиме, на самом почетку прескочио расправу о Закону о употреби језика и прешао на друге тачке, што је ВМРО-ДПМНЕ доживела као кршење Пословника.

ВМРО-ДПМНЕ је, након што је у јануару први пут усвојен поменути закон, а председник Ђорђе Иванов одбио да га потпише и вратио га парламенту на поновну расправу, поднела готово 36.000 амандмана, што је у парламенту протумачено да та странка жели да блокира рад Собрања.

За сада није познато да ли ће се о Закону о употреби језика уопште данас расправљати у парламенту.

Лидер ВМРО Христијан Мицковски је раније већ напустио зграду парламента, а потом демантовао да се уочи седнице састао са премијером Заевом и председником парламента Џаферијем, како су то неки медији раније пренели.

Уочи почетка седнице испред зграде Собрања окупио се велики број грађана који протестују против усвајања поменутог закона.

Велики број припадника полиције се налази у и испред зграде парламента, а све околне улице су затворене за саобраћај.

Иначе, део стручне јавности у Македонији једногласан је у оцени да премијер Зоран Заев, председник парламента Талат Џафери са посланицима албанске партије ДУИ и СДСМ нису и не могу бити изнад закона када је реч о кршењу Пословника и игнорисања више од 36.000 амандмана које је на Закон о језику поднела најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ очекује да ће Закон бити повучен

Скопски портал Курир пише да Заев покушава да "прода државу" и грубо кршећи Устав само да би остао на власти у коалицији са албансом партијом ДУИ.

Лист наводи да Заев покушава да "прогура" неуставни закон о употреби језика пред очима македонске јавности, те подсећају да је управо усвајање тог закона био услов за формирање нове македонске владе након ванредних парламентарних избора у јесен 2016.

ВМРО-ДПМНЕ очекује да ће Закон о двојезичности бити повучен јер носи озбиљан дугорочни ризик за јединство Македоније. "Власт мора да поштује Пословник о раду парламента. Закон о двојезичности треба повући", сматрају у ВМРО и додају да заев својим деловањем само уништава Македонију.

Одбацивање више хиљада опозиционих амандмана најавио је јуче председник парламента из редова албанске ДУИ, Талат Џафери, након састанка са шефовима свих посланичких група.

Договор политичких партија Албанаца о тој платформи постигнут је непосредно након македонских избора, у Тирани и уз свесрдну помоћ албанског премијера Едија Раме због чега је и названа "тиранска платформа".

Двојезичност била услов за образовање актуелне владе

Увођење двојезичности у Македонији био је један од услова за подршку нове македонске владе, на шта није пристала ВМРО-ДПМНЕ, на чијем челу је тада био бивши премијер Никола Груевски.

Иначе, нови, трећи закон о језицима за последњих десетак година предвиђа да албански коначно постане други службени језик у Македонији.

Предлог закона намеће обавезу да се албански језик користи у свим институцијама власти на државном и локалном нивоу. 

Македонски је службени језик на територији целе државе и у међународним односима.

Тај, као и претходни закони о језицима, позива се на Пети амандман на Устав Македоније, који предвиђа да "други језик", који говори најмање 20 процената грађана, може да се користи у службеној комуникацији.

Цензус о бројности испуњавају само припадници албанске националности.

Одређен је на основу пописа још из 2002. године, а попис из 2011. прекинут је на самом почетку, наводно, из техничких разлога.

Цензус од 20 одсто за употребу језика најпре је важио само на локалном нивоу, у општинама углавном у западној Македонији, затим је проширен на Собрање и део државних институција да би, захваљујући најновијем предлогу, коначно постао други службени језик.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара