Избор чланова Председништва БиХ – шта је Човићу спорно, а шта Додик најављује?

Високи представник у БиХ Валентин Инцко недавно је запретио политичарима у БиХ да би могао да искористи овлашћења уколико се они до почетка маја не договоре о изменама изборног закона. Осим тога што мора да се регулише како се попуњава Дом народа парламента Федерације, за ХДЗ у БиХ је споран начин избора чланова Председништва, јер не жели да им већински Бошњаци бирају представника. Какве су шансе да се то промени и колико је извесно да се Милорад Додик нађе у Председништву, институцији коју је толико критиковао?

Валентин Инцко је опет наљутио Милорада Додика, oвај пут најавом да би могао да наметне промене изборног закона. "Високи представник не може наметати ништа", рекао је председник РС.

Наљутио је Инцко и ХДЗ у БиХ, који сматра да су интервенције високог представника земљу и довеле у ову позицију.

Између грађанског и националног принципа су представници Бошњака и Хрвата. Хрвати не желе новог Жељка Комшића, односно да им Бошњаци бирају члана државног врха.

"Господин Човић покушава да наметне то питање као питање свих питања", каже Изетбеговић.

Члан Председништва из реда хрватског народа указује на значај избора представника.

"Уколико дозволимо ситуацију у којој један народ не може изабрати представника који ће представљати његову вољу у институцијама државе и релевантним процесима одлучивања, онда тај народ није конститутиван, ни равноправан, а, на крају, ни слободан", рекао је Човић.

Асистент на Факултету политичких наука Деспот Ковачевић сматра да хрватски захтеви имају смисла.

"Било би логично да хрватског члана Председништва, поред тога што је нужно да буде Хрват, бира хрватски народ у БиХ, тако да ови предлози из угла хрватског народа имају и те како смисла, пре свега у том босанском аранжману", рекао је Ковачевић.

Жеља да искључиво Хрвати бирају Хрвата у Председништву БиХ за Изетбеговића је у колизији са одлуком Европског суда за људска права. Подсећа на пример Сејдић–Финци, припаднике националних мањина који нису могли да буду бирани у Председништво и Дом народа, што је суд окарактерисао као дискриминацију.

Зијад Бећировић, аналитичар из Сарајева, сматра да је циљ "превирања у вези са изборним законом БиХ које су покренули Драган Човић и ХДЗ" дестабилизација.

Шта кажу представници српског народа? 

Промене које предлаже ХДЗ, Милорад Додик, који ће се кандидовати за члана Председништва – подржава. Младен Иванић, који је такође најавио кандидатуру, сматра да Срби не би требало у то да се мешају.

"Босна се сама урушава, она је бесмислена земља, то се види. Ја ћу у Председништву покушати двадесетак дана да направим нешто од те земље, ако не успем – шта ћу ту", пита Додик.

Аналитичар Саша Адамовић сматра Додикову идеју "изузетним политичким маневром".

"Његова идеја да постане члан Председништва могла би да буде изузетан политичи маневар, да на тај начин обезбеди свог представника у Председништву, а да се после неколико месеци повуче на место председника владе РС", рекао је Адамовић.

У првом случају, а ако буде изабран, у духу познатог става према заједничким институцијама, Додик је најавио да ће му канцеларија бити у Источном Сарајеву, а да ће седницама Председништва присуствовати видео-линком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво