Мичел у Скопљу: Врата НАТО-а остају отворена за Македонију

Заменик америчког државног секретара за Европу и Евроазију, Вес Мичел, разговарао је у Скопљу са македонским премијером Зораном Заевом и том приликом поручио да су врата НАТО-а отворена за чланство Македоње у тој војној алијанси.

Мичел је поручио да САД подржавају Скопље и Атину у проналаску заједничког решења по питању новог имена Македоније.

"То није одлука коју ћемо учинити за вас или за Грчку. Врата НАТО за чланство Македоније остају отворена", поручио је званичник Стејт департмента на заједничкој конференцији за новинаре.

Заев је рекао да Македонија очекује да у априлу добије препоруку за почетак преговора са ЕУ, а у јуну и утврђивање датума почетка преговарачког процеса.

"Обавестили смо Мичела да започињемо завршну фазу разговора о имену Македоније који ће бити окончани достојанствено. Остајемо на путу ка изградњи међусобног поверења са Грчком. Показали смо јасну спремност за прави дијалог. Потврђујем наш ентузијазам и посвећеност", рекао је Заев, пренели су македонски медији.

Мичел вечерас стиже у Београд, а у Скопље је допутовао из Приштине.

Према саопштењу Стејт департмента, Мичел је поновио подршку Македонији за евроатлатске интеграције и текуће македонске преговоре са Грчком и позвао Скопље да спроведе реформе и унапреди демократско управљање, владавину права и слободу медија.

Мичел 15. марта у Атини

Амерички званичник ће 15. марта боравити у Атини с тим да у саопштењу Стејт департмента није наведено са ким ће се том приликом састати.

Пише да ће се Мичел у Атини састати са више грчких званичника, и да ће са њима разговарати о продубљивању америчко-грчких стратешких веза и јачању билатералне сарадње, укључујући области одбране, енергетике, трговине и инвестиција.

Ово је прва турнеја америчког званичника по региону након што је постао помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију.

Мичел је дошао на функцију у октобру прошле године након што је Сенат потврдио његово именовање.

Оснивач је Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), близак је НАТО-у и оштар критичар руске политике.

Пре оснивања центра 2004. године био је истраживач у Националном центру за анализу политике, а 2012. године у изборном тиму републиканског кандидата за председника, Мита Ромнија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи