Лука Патрас, врата патње кроз која мигранти морају да прођу

Дуж ограде дуге око два километра распоредило се на десетине миграната пратећи камионе којима би могли да се "тајно пребаце" на свом путу ка луци Патрас.

Растрчали су се улицама, а прошле недеље су још "наваљивали" на ограду како би испратили камионе, играјући се при томе "мачке и миша" са полицијом која их је враћала, да би се, кроз само пар сати, поново одлазили на исто место да опет покушају.

Како наводи Ројтерс, они су само део све већег броја миграната у Грчкој који на дневном нивоу покушавају да "се прошверцују" на чамцима из Патраса у Италију.

Мигранти широм луке причају приче о својим пријатељима који су успели да оду у Италију и наводе да ће и они наставити да покушавају, упркос ризицима.

"Све је опасно. Мораш да пропатиш да би стигао на боље место. Зато сви покушавају", каже 24-годишњи Аршад Вардак из Авганистана.

То је опасан пут, али постао је "привлачнији" откако је затворена балканска рута ка северној Европи, наводи агенција.

У напуштеним фабрикама у луци крије се неколико стотина углавном Авганистанаца и Пакистанаца који се ту и купају, па од воде која протиче кроз застареле цеви, након туширања имају жуту боју коже.

Новинари Ројтерса једне ноћи су сведочили да су они обијали камионе и сакривали се испод церада.

"Силазите, силазите одатле", викао је службеник специјалних снага обалске страже човеку који је вирио испод цераде у пртљажнику камиона, а који је касније ухапшен.

Током јануара и фебруара, власти у Патрасу ухапсиле су 760 особа које су имале стране путне исправе, што је, према званичним подацима, трећина од укупног броја ухапшених у 2017. години – њих 2.627, а током 2016, забележено је укупно 1.040 таквих хапшења.

Ухапшени, наводи се, углавном преноће у притвору да би већ сутрадан, по ослобађању, већи део њих поново "окушао срећу".

На рендгенским снимцима, двојица су откривена како леже на леђима у контејнеру за гориво, а један човек био је склупчан међу лубеницама.

Према речима капетана обалске страже који надгледа луку, Димитриса Киријакулопулоса, пут из Патраса је и раније био познат мигрантима, али у почетку кризе, 2015, људи су користили другу путању, преко Немачке, јер су је сматрали безбеднијом.

Међутим, када су се у марту 2016. те границе затвориле, Патрас је поново почео да се пуни.

"Оно са чим се овде суочавамо је постепени пораст броја ових људи", рекао је Киријакулопулос.

Бес је све већи међу возачима, који понекад моткама терају мигранте, страхујући од хапшења које би уследило када би полиција открила да неког скривају у својим возилима.

Возач који се новинарима Ројтерса представио као Хари, попео се прошлог четвртка на камион и у њему открио тројицу миграната који се крију међу алуминијумским стубовима.

"Ужасно је. Горе од овога не може и нико неће да преузме одговорност", рекао је он. Агенција наводи да нико не може да каже колико миграната успе да се "прошверцује преко".

Власти у Италији прошле године су вратиле у Грчку 147 људи, а претпрошле њих 112, у јануару и фебруару ове године 44, према подацима из Грчке.

Италијанско Министарство унутрашњих послова није се одазвало на захтев агенције за коментар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи