До краја марта нова пресуда словеначким кријумчарима кокаина

Словеначком делу организоване криминалне групе, која је због шверца кокаина ухапшена у акцији "Балкански ратник" у октобру 2009. године, ускоро ће бити изречена друга првостепена пресуда, пошто је прву - ослобађајућу за главне чланове групе, укинуо Врховни суд Словеније 2013. године и наложио да им се суђење понови.

На челу "српског" дела ове групе, која је ухапшена у истој акцији "Балкански ратник" је према оптужници Тужилаштва за организовани криминал у Београду - Пљевљак Дарко Шарић.

Шарић, сада има држављанство Србије и њему се са још 16 оптужених суди пред Специјаним судом у Београду за кријумчарење више од укупно пет тона кокаина из латинске Америке у Западну Европу.

Словеначки медији су пренели да су у процесу против групе на чијем је челу, према оптужници Драган Тошић, у току завршне речи одбране.

Тужилаштво је већ изнело своју завршну реч, у којој је затражило затворске казне за оптужене у распону од две године затвора до 19 година и 10 месеци затвора за Тошића, као организатора групе.

Тошићев адвокат је започео излагање своје завршне речи, а наставак се очекује ове nedeqe.

Словеначки медији процењују да би друга првостепена пресуда могла да буде изречена до краја марта. И на њу ће и оптужени и тужилаштво имати право да се жале Врховном суду Словеније.

Првом пресудом ослобођени због незаконито прибављених доказа

У новембру 2012. године 13 чланова ове групе било је ослобођено од оптужби пресудом Окружног суда у Љубљани, пошто је судско веће закључило да су незатонито прибављени докази против њих, махом прислушкивани разговори из Словеније и Србије.

Четворо њих, за које медији пишу да су "ситни дилери" је било осуђено на затворске казне до 10 година.

Међутим у новембру 2013. Врховни суд у Љубљани је укинуо ослобађајући део пресуде и наложио да се суђење у том делу понови.

Суђење је поновљено пред комплетно новим судским већем првостепеног суда, које је поново извело све доказе, преносе словеначки медији.

На припремном рочишту, које је одржано у јуну 2014. суд је одбио скоро све захтеве одбране за издвајање доказа, међу којима и захтев Тошићевог адвоката за издвајање доказа прибављених у Словенији, Србији и Италији као и Уругвају.

То су како наводе словеначки медији - исти докази за које је Врхонви суд оценио да су прихватљиви, приликом укидања ослобађајуће пресуде.

Врховни суд је, како додају словеначки медији, такође укинуо део пресуде којом је свих 17 оптужених било ослобођено оптужби за рекетирање и наложио да им се свима понови суђење.

Оптужбе против ове словеначке групе, уследиле су након хапшења у Уругвају двојице кријумчара дроге у октобру 2009. године код којих је пронађено 2,17 тона кокаина на јахти "Мауи", а који је, како се сумња, требало да буде пребачен у западну Европу ради даље продаје.

У Србији је истовремено ухапшено десетак оптужених, а у Уругвају двоје.
Дарко Шарић је више од четири године био у бекству, до марта 2014. када се предао спрским властима уз одлучно негирање свих оптужби.

И његовој групи је у току поновљено суђење по налогу Апелационог суда који је прошле године укинуо првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на 20 година, а остали на мање казне.

Од укупно 17 оптужених, само је Шарић у притвору док се остали бране са слободе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи