Тоадер: Шаљемо додатну документацију за изручење Гице

Румунски министар правде Тудорел Тоадер саопштио је да ће у најскорије време Србији бити прослеђена додатна документација у вези са молбом Румуније за изручење Себастијана Гице из Србије.

Румунски тајкун и бивши посланик Себастијан Гица је 14. априла 2017. године ухапшен у Београду по међународној потерници Румуније због више кривичних дела, а пошто је месец и по дана касније положио јемство Вишем суду као гаранцију да неће побећи, одлуку о изручењу чека на слободи у Београду.

Како преносе румунски медији, Тоадер је навео да су српске судије затражиле додатна појашњења у вези са природом, садржајем, начином извршења кривичних дела за која се терети Гица.

Oчекује да ће румунски надлежни суд министарству правде данас доставити затражену документацију која ће, како је рекао, Србији бити послата преко "експресног курира".

Гица је 14. априла 2017. године ухапшен у Београду по потерници Румуније са лажним документима, а 26. маја је пуштен из екстрадиционог притвора након што је његова одбрана суду положила јемство од 200.000 евра.

Виши суд му је такође одузео пасош и изрекао забрану напуштања Београда, као и обавезу да се јавља надлежној полицијској станици два пута месечно, коју, како кажу за Танјуг у Вишем суду, он уредно испуњава.

На саслушању у Вишем суду у Београду, у мају прошле године, Гица се успротивио изручењу Румунији и тврдећи да се ради о политичком прогону.

Виши суд треба да одлучи о испуњености услова за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији.

Тек по правоснажности те одлуке, коначну одлуку доноси министар правде.

Гицу Румунија тражи ради вођења кривичног поступка због више кривичних дела, међу којима су прање новца, примање и давање мита, уцена, трговина утицајем и незаконита употреба поверљивих информација које нису намењене јавности.

Медији су након његовог хапшења пренели да је Гица контроверзни бизнисмен и власник телевизијске куће, а био је под истрагом у више случајева у Румунији.

Нестао је након што му је изречена забрана напуштања земље у оквиру истраге о корупцији.

Његова имовина процењена је на око 100 милиона евра, а пре Београда виђен је у Истанбулу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво