Може ли Пленковић бити у трци за председника ЕК и премијер?

Хрватски премијер Андреј Пленковић, бивши европарламентарац, заинтересован је да уђе у трку за номинацију Европске народне патрије за кандидата за председника Европске комисије на изборима који ће бити одржани 2019. године, пише ријечки "Нови лист", уз напомену да то отвара питање може ли он наставити да обавља премијерску функцију или ће морати да поднесе оставку одмах по истицању номинације. Пленковић је, реагујући на текст "Новог листа", истакао да је добро што људи мисле да председник хрватске владе може бити кандидат за председника ЕК и додао да он има другог посла.

Ријечки дневник наводи да је Андреј Пленовић заинтересован за ту позицију, о чему је наводно већ разговарао са неким челницима Европске народне партије (ЕПП).

ЕПП ће свог кандидата за председника ЕК бирати на конгресу у Хелсинкију, 7. и 8. новембра.

Лист констатује да Пленковићева евентуална номинација отвара дилему да ли ће он моћи да обавља и премијерску функцију.

Крајем фебруара, премијери и председници 27 држава чланица ЕУ, без Велике Британије, расправљали су у Бриселу о институционалним питањима, између осталог и о томе хоће ли нови председник Европске комисије бити биран према концепту тзв. "спитзенкандидата", односно хоће ли наследник Жан Клода Јункера бити неко од кандидата које ће предложити европске политичке групације.

Јункер је први председник ЕК који је биран на тај начин.

Кандидовао га је ЕПП, који је на изборима за Европски парламент 2014. године освојио највише посланичких гласова, па је Јункер потврђен за шефа ЕК.

Нови лист подсећа да делу ХДЗ-ових званичника није непознато да постоји опција да се премијер упусти у борбу за номинацију ЕПП за шефа ЕК.

"Пленковић сигурно још није донео одлуку, али рачунамо с оваквом могућношћу. Ако до тога заиста дође, наметнуће се питање хоће ли он и даље бити премијер. О томе би се расправљало у странци, а мој је став да би Пленковић морао да поднесе оставку чим би истакао жељу да буде 'спитзенкандидат'. Незамисливо ми је да би му место председника Владе остало резервни положај за случај да не буде изабран за 'спитзенкандидата' или касније за председника Европске комисије. То не би било добро", рекао је извор којег ријечки дневник представља као високопозиционираног ХДЗ-овца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво