Марш Мађара у Трансилванији, траже ширу аутономију

Око 3.000 етничких Мађара учествовало je у маршу у региону Трансилваније на североистоку Румуније, захтевајући ширу аутономију, преноси АП.

Наводи се да су се демонстранти окупили у Таргу Муреш, граду у којем живи пуно етничких Мађара, носећи огромну заставу Секеља, симбол мађарске мањине која тражи веће право на самоопредељење у Румунији.

АП наводи да су учесници узвикивали "Аутономија!" и представили петицију којом се тражи "територијална аутономија" за ову етничку групу, наводећи да овај захтев "неће утицати на суверенитет Румуније".

Агенција подсећа да у Румунији, која има 19 милиона становника, живи око 1,2 милиона етничких Мађара и да је Трансилванија била део Аустро-Угарске монархије до 1918, када је дата Румунији.

Наводи се да етнички Мађари имају право на образовање на матерњем језику, а у неким деловима земље могу да се на суду обраћају на мађарском.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво