Европска комисија поднела две тужбе против Хрватске

ЕК је Суду Европске уније поднела две тужбе против Хрватске – прву због тога што није обезбедила одговарајући ниво заштите здравља људи и околине на локацији "Црно брдо" у Биљанама Доњим, а другу јер није спровела нека од заједничких европских правила у заштити ваздушног саобраћаја.

Незаконито одлагалиште индустријског отпада "Црно брдо" у Биљанама Доњим, у близини Бенковца, удаљено је мање од 50 метара од насеља.

Отпадом је најкасније до краја 2015. требало да почне да управља у складу с прописима ЕУ о отпаду.

Иако се Хрватска у неколико наврата обавезала да реши то питање, на терену није забележен никакав напредак.

Већ готово четири године индустријски отпад на незаконитом одлагалишту "Црно брдо" није уклоњен нити се њиме управља на одговарајући начин, а и постоји опасност од загађења ваздуха и подземних вода, наводи Комисија, преноси Хина.

Та локација се тренутно користи као одлагалиште велике количине производних остатака из обраде феромангана и силикомангана.

С обзиром на то да хрватска надлежна тела тај материјал нису класификовала као отпад у складу с Директивом, приближно 140.000 тона тог потенцијално штетног каменог агрегата одлаже се директно на тло, чиме се угрожавају локално становништво и околина.

У складу с правом ЕУ, Хрватска би требало да уведе мере за заштиту подземних вода и спречавање ширења штетних честица ваздухом.

Будући да ни након упозорења Комисије није постигнут напредак, ЕК је у четвртак одлучила да Суду ЕУ упути предмет против Хрватске.

Друга тужба тиче се заштите ваздушног саобраћаја, где Хрватска није на време ажурирала своје законодавство.

Реч је о административном питању које није повезано са безбедносним недостацима, наводи Комисија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво