Европска комисија поднела две тужбе против Хрватске

ЕК је Суду Европске уније поднела две тужбе против Хрватске – прву због тога што није обезбедила одговарајући ниво заштите здравља људи и околине на локацији "Црно брдо" у Биљанама Доњим, а другу јер није спровела нека од заједничких европских правила у заштити ваздушног саобраћаја.

Незаконито одлагалиште индустријског отпада "Црно брдо" у Биљанама Доњим, у близини Бенковца, удаљено је мање од 50 метара од насеља.

Отпадом је најкасније до краја 2015. требало да почне да управља у складу с прописима ЕУ о отпаду.

Иако се Хрватска у неколико наврата обавезала да реши то питање, на терену није забележен никакав напредак.

Већ готово четири године индустријски отпад на незаконитом одлагалишту "Црно брдо" није уклоњен нити се њиме управља на одговарајући начин, а и постоји опасност од загађења ваздуха и подземних вода, наводи Комисија, преноси Хина.

Та локација се тренутно користи као одлагалиште велике количине производних остатака из обраде феромангана и силикомангана.

С обзиром на то да хрватска надлежна тела тај материјал нису класификовала као отпад у складу с Директивом, приближно 140.000 тона тог потенцијално штетног каменог агрегата одлаже се директно на тло, чиме се угрожавају локално становништво и околина.

У складу с правом ЕУ, Хрватска би требало да уведе мере за заштиту подземних вода и спречавање ширења штетних честица ваздухом.

Будући да ни након упозорења Комисије није постигнут напредак, ЕК је у четвртак одлучила да Суду ЕУ упути предмет против Хрватске.

Друга тужба тиче се заштите ваздушног саобраћаја, где Хрватска није на време ажурирала своје законодавство.

Реч је о административном питању које није повезано са безбедносним недостацима, наводи Комисија.

број коментара 6 пошаљи коментар
(петак, 09. мар 2018, 11:51)
anonymous [нерегистровани]

Licemerna EK ?

A kada ce da tuzite Hrvatsku sto je proterala 250000 svojih gradjana srpske nacionalnosti sa svojih vekovnih ognjista ???????????

(петак, 09. мар 2018, 09:09)
глас разума [нерегистровани]

европски сумрак...

Каква Унија, такве и чланице... мислим да овоме не бих имао више шта додати, осим српском руководству поруку да добро пази и провери где нас то жели увести!

(петак, 09. мар 2018, 08:24)
anonymous [нерегистровани]

Hipokrizija

Kakva hipokrizija? Postoje 10 puta veci propusti, a kamo li konkretna strategija i politika u realnom vremenu, koji se ne pominju, a trebalo bi da se kaznjavaju. Ovo su samo packe, ne bi li se zamaglile prave stvari...

(петак, 09. мар 2018, 02:27)
anonymous po [нерегистровани]

Vecina

U Biljanima donjim zive Srbi.

(петак, 09. мар 2018, 00:19)
anonymous [нерегистровани]

Do kraja 2015?

I tek posle više od dve godine su se dosetili toga? A kolika je šteta do sada napravljena ljudima? Čista politika. Nešto im se Hrvatska zamerila, pa je ovo lupanje packe. Tuga kome mi želimo da se pridružimo, Ako je nešto trebalo da bude do kraja 2015, packe se lupaju već mesecima pred istek roka, a onda odmah po isteku slede kazne.

(четвртак, 08. мар 2018, 23:26)
NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Ma sta kazes

Prijava zbog neodgovarajuceg nivoa zastite ljudskog zdravlja i zastite vazdusnog saobracaja.Etnicko proterivanje 850 000 Srba je vjerovatno izvedeno po njihovim nivoima-standardima pa prijave nisu potrebne.