Немачка академија се извинила због снимања голотиње у дубровачкој цркви

Академија за филм извинила се Дубровачкој бискупији и Дубровчанима због снимања голотиње у једној од дубровачких цркава. Дубровачка бискупија поднела је прекршајну пријаву, а црква је затворена за богослужење.

У писму објављеном на порталу немачке Академије, које је потписао директор Бен Гибсон, стоји да је документаристички видео-снимак стваран као део вежбе задатог снимања кратког филма.

"Данас смо сазнали да су одабрали цркву у Дубровнику за место радње и да се појављује голотиња у тој истој цркви за време снимања. Нажалост, понекад се догађа да младе филмаџије које предузимају своје прве кораке чине основне грешке којима ненамерно вређају друге људе, што је овде био случај", навео је Гибсон.

Директор Академије истиче да та филмска институција високо цени уметничке слободе, али да није била информисана о појединим сценама и месту где је филм био сниман.

"Ипак, као ДФФБ филмски тим, свесрдно се извињавамо Цркви и Дубровчанима", стоји у писму Гибсона.

Бискупија поднела прекршајну пријаву

Дубровачка бискупија је саопштила да починиоци нису ни имали ни тражили дозволу за снимање фотографија нагих модела и да су само искористили чињеницу да је црква била отворена и без надзора.

Оценила је да је свака злоупотреба те отворености за властите интересе и промоцију, "накарадан и непримерен чин", који најоштрије осуђује.

Због тога је, додаје се у саопштењу, Дубровачка бискупија поднела прекршајну пријаву против починиоца.

Позвала је све медије да уклоне и не објављују непримерене и увредљиве фотографије из цркава.

Црква за сада затворена за богослужење

Реч је о цркви Светог Игнација у Дубровнику, а о самом догађају бискупија је сазнала из медија.

С обзиром на то да се ради о тешком делу увреде које је изазвало негативну реакцију у јавности, Бискупија је саопштила да је поменута црква затворена за богослужење, а поново ће бити отворена након што у њој буде одржан час еухаристијског клањања пред Пресветим олтарским сакраментом.

"Након клањања биће слављена света миса и благословљена црква. У циљу искупљења за почињено светогрђе намениће се и овогодишња иницијатива 24 сата за Господа”, која ће бити одржана у суботу, 10. марта", наводи се у саопштењу.

Бискуп у саопштењу препоручује верницима да се тог дана придруже иницијативи учешћем у еухаристијским клањањима и сакраменту помирења, тамо где то буде организовано, као и да то такође учине ако им је могуће добровољним постом.

Дубровачки бискуп Мате Узинић је на свом Фејсбук профилу претходно поручио да га је "ражалостило то што је због властите промоције злоупотребљена отвореност дубровачких цркава за снимање непримерених фотографија под маском уметности".

Студентски документарац "The Colour Nude" је сниман на препознатљивим дубровачким локацијама у којем је Београђанка Весна Кнежевић, главна протагонисткиња, у улози обнаженог модела.

У филму се, како су пренели дубровачки медији, појављивао и локални еротски фотограф Стијепо Брбора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво