Грабар Китаровићева: Хрватска каска за другима 

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је најновији Извештај Европске комисије потврдио оно што се већ дуго зна, а то је да Хрватска заостаје, каска за другима и не развија се оном динамиком која би јој омогућила да ухвати корак не само са најразвијеним државама ЕУ, већ и са оним са којима је, како је рекла, до јуче била изједначена, ако не и развијенија.

Европска комисија објавила је јуче извештај у коме се, између осталог, наводи да је Хрватска остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије.

"Јучерашњи извештај Европске комисије о прекомерним макроекономским неравнотежама потврдио је оно о чему смо свесни дуго времена. Заостајемо, каскамо за другима и не развијамо се оном динамиком која би нам омогућила хватање корака, не само са најразвијенијим државама Европске уније, већ и с оним државама са којима смо до јуче били изједначени", рекла је Грабар Китаровићева за загребачку телевизију Н1.

Приметила је да су ово само неки од хроничних проблема хрватског друштва и да их као такве треба прихватити уколико их се, како је рекла, "желимо заиста и искрено решити".

"Не смемо дозволити да се пред њима скривамо, јер нас је скривање пред проблемима задњих 18 година довело на само зачеље Европске уније. Треба наглашавати и показивати јер ћемо само тако створити окружење и подстицај свим надлежним институцијама у држави за одлучно доношење неопходних одлука, као и атмосферу у друштву које ће бити спремно да прихвати све потребне реформе", истакла је хрватска председница.

Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије, али структурне реформе нису напредовале, стоји у Извештају ЕК, објављеном јуче са анализом економског и социјалног стања у државама чланицама, укључујући напредак у спровођењу препорука по државама чланицама.

"Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу препорука из 2017. године. Фискална политика, потпомогнута повољним макроекономским условима, обезбедила је смањење удела дуга, али структурне реформе нису напредовале", наводи Комисија.

Комисија је, наиме, у мају прошле године упутила пет препорука за Хрватску, које се односе на јавне финансије и опорезивање, пензије, тржиште рада и социјалну заштиту, одређивање плата, јавну управу и државна предузећа те услужни сектор и правосудни систем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво