Грабар Китаровићева: Хрватска каска за другима 

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је најновији Извештај Европске комисије потврдио оно што се већ дуго зна, а то је да Хрватска заостаје, каска за другима и не развија се оном динамиком која би јој омогућила да ухвати корак не само са најразвијеним државама ЕУ, већ и са оним са којима је, како је рекла, до јуче била изједначена, ако не и развијенија.

Европска комисија објавила је јуче извештај у коме се, између осталог, наводи да је Хрватска остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије.

"Јучерашњи извештај Европске комисије о прекомерним макроекономским неравнотежама потврдио је оно о чему смо свесни дуго времена. Заостајемо, каскамо за другима и не развијамо се оном динамиком која би нам омогућила хватање корака, не само са најразвијенијим државама Европске уније, већ и с оним државама са којима смо до јуче били изједначени", рекла је Грабар Китаровићева за загребачку телевизију Н1.

Приметила је да су ово само неки од хроничних проблема хрватског друштва и да их као такве треба прихватити уколико их се, како је рекла, "желимо заиста и искрено решити".

"Не смемо дозволити да се пред њима скривамо, јер нас је скривање пред проблемима задњих 18 година довело на само зачеље Европске уније. Треба наглашавати и показивати јер ћемо само тако створити окружење и подстицај свим надлежним институцијама у држави за одлучно доношење неопходних одлука, као и атмосферу у друштву које ће бити спремно да прихвати све потребне реформе", истакла је хрватска председница.

Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу прошлогодишњих препорука Европске комисије, али структурне реформе нису напредовале, стоји у Извештају ЕК, објављеном јуче са анализом економског и социјалног стања у државама чланицама, укључујући напредак у спровођењу препорука по државама чланицама.

"Хрватска је остварила ограничен напредак у спровођењу препорука из 2017. године. Фискална политика, потпомогнута повољним макроекономским условима, обезбедила је смањење удела дуга, али структурне реформе нису напредовале", наводи Комисија.

Комисија је, наиме, у мају прошле године упутила пет препорука за Хрватску, које се односе на јавне финансије и опорезивање, пензије, тржиште рада и социјалну заштиту, одређивање плата, јавну управу и државна предузећа те услужни сектор и правосудни систем.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 13:54)
slavko [нерегистровани]

Šta če ti EU

kada nema rada, pameti i poštenja? Bez toga nema ništa bio ti u EU, u crnoj Africi ili na Marsu.

(четвртак, 08. мар 2018, 11:48)
anonymous [нерегистровани]

Je li moguće?

Mislio sam da kad država uđe u EU da će med i mlijeko teći ulicama. Šta li tek nas čeka? To me podseća na Titovu svetlu budućnost, koja je baš zasvetlila 90-tih godina.

(четвртак, 08. мар 2018, 11:47)
anonymous [нерегистровани]

Tužno

I iz Srbije beži narod a tek će ako nas ikad prime u EU.

(четвртак, 08. мар 2018, 11:19)
jozo 1963 [нерегистровани]

Bravo

Od 1945 na ovamo je najveci odliv mladih iz Hrvatske upravo sada. To su rezultati svih Vlada, Premijera, Presednika, Udruga itd.......od 1990