ЕК: Хрватска најлошија у ЕУ у спровођењу структурних реформи

Хрватска је најлошија по спровођењу структурних реформи од свих чланица Европске уније, оценили су економски стручњаци Европске комисије у незваничним разговорима, након што су, у оквиру зимског пакета циклуса економског усклађивања ЕУ, објављени извештаји о привредама и структурним реформама земаља чланица тог блока, пише "Вечерњи лист".

"Ово је први пут да се у кулоарима Комисије тако експлицитно говори о Хрватској, макар и незванично, као о најлошијој држави у структурним реформама", наводи Вечерњи лист.

Тај незванични коментар, како се додаје у тексту, има прилично снажно званично упориште кад се погледа извештај о Хрватској, написан на 69 страница, и кад се он упореди с једнако опсежним извештајима за друге државе чланице Уније.

Хрватска и даље остаје у Комисијиној процедури прекомерних макроекономских неравнотежа, заједно с Кипром и Италијом, а економски стручњаци ЕК задужени за Хрватску кажу да би било добро погледати шта су урадиле оне земље које су изашле из прекомерних макроекономских неравнотежа, а то су од данас Француска, Бугарска и Португалија.

"Нису те земље ништа боље од Хрватске, али су спровеле структурне реформе које су најавиле, док Хрватска по томе најлошије стоји. Ту је заостајање", каже саговорник Вечерњег листа у Бриселу, који је желео да остане неименован.

Извештај о Хрватској садржи, наравно, и позитивне оцене. Очекивано, јер Хрватска пролази кроз четврту годину економског опоравка, а раст је "широко утемељен и робустан", пише у тексту.

Али као да свака позитивна оцена у извештају има неко своје "али", додаје Вечерњи и наводи да је раст добар, али да се преспоро опорављају инвестиције које би доприносиле већој стопи раста бруто домаћег производа.

"Очекујемо и стално говоримо о расту инвестиција, али оне никако да се догоде. Због тога и успоравање раста БДП-а у последњем кварталу прошле године", каже један саговорник, који из Брисела прати и анализира хрватску привреду. 

Фискална политика иде у добром смеру, али структурне реформе нису напредовале, оцењује се даље у извештају. Предузимају се неки кораци у рационализацији здравственог система, али дугови болница се и даље гомилају.

Пакет пензионих реформи опет је одложен, одустало се од пореза на некретнине... А кад је реч о испуњавању специфичних економских препорука које је ЕУ 2017. дала Хрватској, како се додаје, ту је влада остварила никакав или ограничен напредак.

"Ђак који има углавном јединице и двојке" 

"Само у једном детаљу из прошлогодишњих препорука – у јачању управљања јавним дугом – забележен је 'одређени напредак', што је средња оцена, тројка. Хрватска је, према испуњавању економских препорука ЕУ, ђак који има углавном јединице и двојке, једну тројку, и ниједну четворку или петицу", констатује се у чланку.

"Јасно је да Хрватска треба да учини више. Треба појачати имплементацију специфичних препорука и решавати макроекономске неравнотеже", рекао је Валдис Домбровскис, потпредседник Европске комисије, у ексклузивној изјави за Вечерњи.

На питање како Комисија може да подстакне Хрватску да учини више, поготово јер низ година стагнира у слабом испуњавању препорука, одговорио је: "Као што им и само име каже, то су препоруке, то нису заповести. Не постоји механизам присиљавања, нема санкција. Али у интересу самих држава чланица је да уклоне те неравнотеже и осигурају трајнији економски раст."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво