Бискуп протестује због голе жене у дубровачкој цркви

Екипа немачке Академије за филм и телевизију у једној дубровачкој цркви снимала је голу жену, што је веома ражалостило локалног бискупа Мату Узинића, који је најавио да ће због злоупотребе цркве поднети пријаве.

"Дубуко ме је ражалостило то што је данас због своје промоције злоупотребљена отвореност дубровачких цркава за снимање непримерених фотографија под кринком уметности, на шта ћемо морати медијски и правно да реагујемо", навео је Узунић на на Фејсбуку.

Како преносе локални медији, реч је о документарном филму "The Colour Nude" у којем ће бити представљен дубровачки фотограф Стјепо Брбора који се бави актовима. Брбора је тако последња два дана фотографисао 64-годишњи модел Весну Кнежевић из Београда, желећи да прикаже, како се наводи, њену лепоту, без обзира на њене године, уклопљене у лепоту Дубровника.

Немачка екипа је у разговору за Дубровачки дневник рекла да су се потрудили да цело снимање прође "врло дискретно", јер су знали да би конзервативци могли да реагујују на голотињу у цркви.

"То је једна врста субверзије. Обишли смо важна историјска места где можемо да кокетирамо за зидом, Држићем и самим Дубровником, а све то уз еротику, односно одређену еротску емоцију. Фотографијама желимо да избегнемо клише, стереотип о лепоти, предрасудама како то могу да раде само младе жене. Ово је један нови изазов и засад смо презадовољни", рекао је фотограф Брбора.

Маријана Верхоеф, режисерка филма, каже да је Дубровник идеална кулиса због светлости и историјског аспекта, посебно зато што је и циљ самог филма разбијање табуа и граница између прошлости и садашњости. Иначе, модел је њена мајка.

Црква, међутим, неће гледати благонаклоно на уметничке слободе. Да је то тако потврдио је дубровачки бискуп Узунић који је најавио правне мере због "злоупотребе отворености цркве".

"Молећи вечерас Господина за нас који смо овим повређени, с распетим Исусом желим да молим и за оне који су то проузроковали говорећи: 'Оче, опрости им, не знају шта раде'", написао је бискуп Узинић на друштвеним мрежама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво