Хрватска, петокрака поделила владину Комисију

Два дана уочи истека рока за Комисију за суочавање с прошлошћу да премијеру Андреју Пленковићу достави препоруке шта убудуће чинити са усташким и комунистичким симболима, дошло је до раскола тог владиног тела и то због звезде петокраке, пише портал "Индекс".

Седамнаесточлана Комисија састала се јуче, а портал Индекс, позивајући се на своје изворе, пише да ће препорука влади и премијеру Пленовићу бити да се забрани усташки поклич "За дом спремни", осим када је реч о његовом коришћењу у оквиру симбола, односно грба ХОС.

То, наиме, значи да тај усташки поклич не би био уклоњен из званичног грба ХОС-а, што је, иначе, био главни проблем спорне спомен-плоче коју су припадници ХОС-а подигли својим погинулим саборцима у центру Јасеновца, 2016.

Управо захтеви дела хрватске јавности да се та спомен-плоча уклони из Јасеновца због усташког поклича били су повод да премијер Пленковић формира Комисију за суочавање с прошлошћу, која би, како је било замишљено, требало јасно да се одреди према симболима свих тоталитарних режима.

У осталим случајевима, пише Индекс, попут протестних скупова, спортских догађаја, концерата и слично, спорни усташки поклич био би забрањен. 

Исти третман имала би и сва обележја фашистичког режима и његових варијанти, од кукастог крста преко симбола попут "SS" или усташког "U", четничке кокарде до свих израза и симбола који величају те тоталитарне режиме.

Раскол због петокраке  

Позивајуће се на исте изворе, портал пише да је у Комисији дошло до раскола о питању звезде петокраке, при чему је део чланова инсистирао да се комунизам и његови симболи изједначе с фашизмом. 

У расправи се чуло да је реч о симболу комунизма, али и антифашизма у Другом светском рату, због чега се уврштава међу тзв. вишезначне симболе.

На страни противника забране петокраке је и пресуда Европског суда за људска права из 2008. коју је један од челника мађарске Радничке странке Атила Вајнаи добио против Мађарске, подсећа Индекс.

Стога се, како се наводи, очекује да би око петокраке могло бити издвојених мишљења чланова Комисије за суочавање с прошлошћу, јер је за део чланова она симбол борбе против фашизма, а за друге и обележје под којим је, како се наводи, "спровођена великосрпска агресија".

Тврди се да ће до 1. марта Комисија ипак постићи консензус.

Иначе, препоруке владине Комисије су више саветодавног карактера и за владу неће бити обавезујуће.

У међувремену, десничарка Хрватска странка права "Др Анте Старчевић" (ХСПАС) поручила је да је згрожена одлуком владине Комисије за суочавање с прошлоћу оценивши да се то владино тело ставило изнад правоснажних пресуда, важећих закона и Устава РХ. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи