Победа Народне партије Аустрије на изборима у Тиролу

Народна партија Аустрије (ОВП), под вођством канцелара Себастијана Курца, победила је убедљиво на данашњим покрајинским изборима у Тиролу, освојивши више од 44 одсто гласова.

Након парламентарних избора, на којима је Себастијан Курц, крајем прошле године, освојио убедљиво власт на савезном нивоу, ОВП је ове године победила већ у покрајини Доња Аустрија освојивши апсолутну већину, и сада у Тиролу.

ОВП је на изборима у Тиролу успела да освоји, у поређењу са 2013. годином, 4,9 одсто више гласова.

На другом месту нашла се Социјалдемократска партија (СПО) са 17 одсто гласова, и добитком од око 3,5 одсто.

На трећем месту је у Тиролу Слободарска партија (ФПО), која на савезним нивоу влада са ОВП, а која је на овим покрајинским изборима, освојила 15,5 одсто, односно чак 9,3 процената више него 2013.године.

У покрајинску скупштину улазе и Зелени, који нису прешли цензус на савезном нивоу у октобру, а који су сада освојили нешто више од 10 одсто гласова.

У посланичким клупама биће и посланици Неоса и листе "Фриц", које су тесно прешле цензус од пет одсто.

ОВП, коју у Тиролу предводи Гинтер Платер, који је од 2008.на челу покрајине, у формирању нове власти има више опција.

Платер је након избора најавио да ће водити разговоре са свим потенцијалним партнерима.

Након Тирола у овој години треба да се одрже избори још и у покрајини Корушка за недељу дана, као и Салцбургу, где је гласање заказано за 22. април.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи