Линта: Срамна одлука суда у Стразбуру о "Младост туристу"

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра срамном одлуку Европског суда за људска права у Стразбуру који је одбацио као неосновану тужбу београдског предузећа "Младост турист" а. д. које је тражило повраћај некретнина у месту Тисно на острву Муртер у Хрватској.

Миодраг Линта у изјави за јавност указује да је Хрватска годинама опструисала усвајање билатералног споразума на Анекс уговора о сукцесији на који се позива Европски суд.

Према његовим речима, европски суд прихватио је правно тумачење хрватских судова да Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом "Приватна својина и стечена права" не даје физичким и правним лицима правну основу за поврат предратне имовине већ да је такав поврат могућ тек када буде склопљен билатерални споразум између Србије и Хрватске за спровођење споменутог Анекса Г.

Линта подсећа да чим је Бечки споразум о сукцесији ступио на снагу 2. јуна 2004. године Министарство правосуђа и Државно тужилаштво Хрватске су заузели став да се Анекс Г наведеног споразума не може директно примењивати већ да је потребно потписати билатералне споразуме за његово спровођење.

Он наводи да је Државно тужилаштво Хрватске чак дало препоруку судовима да одбијају све захтеве физичких и правних лица Србије за поврат њихове имовине и стечених права.

На трећем састанку Сталног мешовитог комитета за спровођење Бечког споразума о сукцесији, који је одржан септембра 2009. године у Београду, Србија и Словенија су одустале од става да је Анекс Г могуће директно примењивати и прихватиле су хрватско становиште да је потребно закључити билатералне споразуме за његово спровођење између држава наследница бивше Југославије, наводи Линта.

Истиче да је Влада Србије три месеца касније, 31. децембра 2009. године, упутила Хрватској Нацрт билатералног споразума за спровођење Анекса Г са молбом да изнесе своје примедбе и сугестије, али да је Хрватска пет година одбијала да пошаље своје мишљење о том Нацрту иако је Влада Србије од 2009. до 2013. године четири пута слала ургенције хрватској страни да коначно одговори на тај Нацрт.

Линта наводи да је Влада Србије на крају 2014. године повукла свој Нацрт билатералног споразума за споровђење Анекса Г, јер је било више него јасно да Хрватска неће послати никакав одговор већ да не одустаје од политике опструкције наведеног анекса.

Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио је пре неколико дана као неосновану тужбу београдског предузећа "Младост турист" а. д које је преко овог суда тражило од Хрватске повраћај некретнина у Тисном на острву Муртер.

Компанија "Младост турист" је у СФРЈ користила земљиште у Тисном на којем је управљала дечјим одмаралиштем "Београд", а сада се тамо налази основна школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво