"О наоружавању Бошњака у БиХ нико не пише"

Хрватски недељник "Глобус" је у најновијем броју објавио "специјални извештај" аутора Дарка Худелиста, поводом опремања полиције Републике Српске са нових 2.500 дугих цеви, у којем се констатује да о наоружавању Бошњака нико не пише.

Дарко Худелист подсећа да је бошњачки лидер Бакир Изетбеговић у недавном интервјуу на ХРТ-у отворено изјавио да је спреман за рат, односно да Хрвати неће моћи да добију "трећи ентитет" без рата и конфликта.

Наводи и да се реч "рат" редовно ових дана помиње и уз вести и коментаре о оснивању кампа за тренирање такозваних аскера (турски назив за војнике) у општини Тешањ у Босни и Херцеговини.

Према Худелисту, одлуку председника Милорада Додика о наоружавању полиције Републике Српске неки су интерпретирали и као зачетак стварања будуће војске РС, иако је Република Српска за куповину пушака од Србије добила сагласност свих надлежних у БиХ, а о чему су, иначе, писали и сви медији у региону.

Худелист наводи, позивајући се на неименоване изворе, и да је одлуку о "радикалној и темељној модернизацији МУП-а" председник РС донео још 2015, након напада вехабија на полицијску станицу у Зворнику.

Наводи и да ће овом набавком тек сваки други униформисани полицајац Републике Српске имати пушку, док је до сада имао тек сваки десети.

Позивајући се на исте, неименоване саговорнике, аутор наводи и да се у Босни и Херцеговини наоружавају и други, а не само Република Српска, али се о томе не пише.

Речено му је, каже, да су у Сарајевском кантону, "одвојили 1,15 милиона конвертибилних марака за набавку савременог немачког наоружања за полицајце, у Западнохерцеговачком кантону 100.000 конвертибилних марака, у Зеничко-добојском 160.000, а Федерални МУП је већ набавио аутоматске пушке за 134.000 конвертибилних марака".

О томе, каже, међутим, нико не пише, не диже се никаква прашина, а по већ устаљеној пракси и навикама у БиХ, "проблематично је само оно што се ради у Републици Српској".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво