Додик: Декларација – квалитетан однос према Србима у расејању

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је, на Првом форуму дијаспоре у Бањалуци, да је планирана Декларација о очувању српског идентитета први квалитетан начин институционалног односа према Србима у расејању.

Додик је рекао и да тај документ предвиђа формирање националног савета и фонда који ће служити за подршку пројеката српских организација у региону и дијаспори.

Он је рекао и да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао на ову тему и да би идуће године Србија требало да буде домаћин Форума.

Према његовим речима, циљ РС је да гради мир и сарадњу са ЕУ кроз постојећи механизам координације.

"Тај механизам враћа аутономју, да будемо видљиви у свим европским процесима, и обезбеђује да се одлуке морају доносити консензусом", поручио је Додик.

Додик је поновио став да РС не би смела да одустане од идеје државности, као и да жели да БиХ одустане од "централистичког концепта", а оценио је и да би међународни представник требало да се склони, јер је "сувише зла нанео".

Оценио је да институције БиХ раде искључиво против РС и могућности да се Српска развија, те додао да је Српска успела и под тим околностима да преживи и наставља да се бори за своје право.

Говорећи о ЕУ, казао је да су процеси трансформације Уније урушили почетни ентузијазам у региону.

"Данас смо забринути не само за наш европски пут, већ и будућност ЕУ", наласио је Додик.

Не желимо границе на Дрини и НАТО

Такође је подсетио да РС одваја чланство у НАТО и тражи да овај простор остане неутралан, као што је то давно одлучила Србија за себе.

"Не желимо да видимо границе на Дрини, посебно не НАТО границе", подвукао је Додик.

Он је истакао да је искуство српског народа са НАТО веома негативно, да се НАТО интервенцијама против српског народа понашао непријатељски, и да је био непријатељска снага.

"Чињеница да је користио осиромашени уранијум, био на страни муслимана и Хрвата на завршетку рата, је нешто преко чега не можемо прећи. Наравно да разумемо шта је НАТО и никоме не пада на памет да се с њим конфронтира, али треба рећи да не можемо прећи преко тога и да не можемо да опростимо убијене цивиле", нагласио је он.

Што се безбедности РС тиче, пренео је да је одлучено да Српска безбедност гради тиме што јача капацитете своје полиције.

"Тероризам није заобишао ни овај рпостор. Са правом имамо потребу да укажемо на јачање и бујање тероризма који је инструисан идеологијама радикалног ислама. Враћају се борци Исламске државе. БиХ је имала највећи број припадника Исламске државе по глави становника", указао је он.

"Око 3.500 људи спремних да изврше терористички акт"

Додик је нагласио да у БиХ, према информацијама обавештајних служби, има око 3.500 људи који су спремни да изврше појединачни терористички акт, уз припаднике муџахединских јединица који нису избачени из БиХ.

Такође, Додик је оштро напао високе представнике међународне заједнице.

Наводи да су кршили међународни Дејтонски споразум и Устав БиХ, те одузели права српском народу и надлежности, које се сада веома лоше спроводе на нивоу Босне.

Захвалио је представницима дијаспоре и Србима из региона што су у тешким временима остајали уз свој народ, помажући му и очували српски идентитет тамо где живе и поред великог притиска асимилације.

Цвијановић: Важно да људи из дијаспоре учествују у привредном животу

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је да је порука Владе да је Српској дијаспора важна, да су то људи који могу да допринесу не само актуелним већ и будућим процесима.

Важно је да учествују у привредном животу, али и да задрже везе са матицом, казала је она.

Цвијановић је рекла да са Србијом постоји Меморандум о заједничком наступу према дијаспори из 2013. године и да се заједно боре за учвршћивање веза матице и наших људи у расејању.

Поновила је да РС више од дијаспоре не тражи помоћ, коју је пружала у тешким временима, већ жели партнерски однос са људима у расејању.

"Ојачали смо и знамо шта су наши циљеви и знамо да у нашим амбицијама и циљевима дијаспора има важну улогу", рекла је она.

Председник Народне Скупштине РС Недељко Чубриловић изразио је наду да ће веза матице и дијаспоре бити још снажнија те да ће сарадња бити обједињена на један квалитетан начин.

"Желим да РС заједно са дијаспором буде што препознатљива на путу ка ЕУ", нагалсио је он.

На Првом форуму дијаспоре у Бањалуци учествује око 100 представника српске дијаспоре и Срба из региона из 20 држава.

Додик са представницима СПЦ

Председник Републике Српске је, на маргинама Првог форума дијаспоре у Бањалуци, одржао састанак са представницима Српске православне цркве.

Током састанка са епископом аустријско-швајцарским Андрејом, епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем, епископом бањалучким Јефремом, и протојерејом Старофором из Љубљане, Додик је истакао добру сарадњу институција РС са верским заједницама.

Нагласио је значај саборности српског народа и Цркве као најважнијег елемента српског идентитета.

Састанку су присуствовали председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, наводи се у саопштењу Бироа за односе са јавношћу председника РС.

Додик је одржао састанке и са представницима дијаспоре из Француске, Шведске и Данске, као и са представницима политичких партија Срба из Македоније и Хрватске.

Председник РС је, како се наводи, разговарао са председником Савеза Срба у Француској Ромеом Милошевићем, замеником градоначелника Епоне Ивицом Јовићем, универзитетким професором и геополитичарем Алекси Трудом, и оснивачем невладине организације "Солидарност за Косово" Арноом Гујоном.

Председник Додик је захвалио саговорницима за учешће у Првом форуму дијаспоре, истичући да цени њихов допринос организовању Срба и чувању српског идентитета у Француској.

Током састанка Додика са представницима дијаспоре из Шведске и Данске, разговарано је о даљем унапређењу сарадње институција Републике Српске и српских удружења из тих држава.

Додик је упознао саговорнике и са актуелним питањима у РС, истичући да Срби Републику Српску доживљавају као одраз своје слободе.

Делегацију дијаспоре из Шведске и Данске су чинили представници Српског Савеза из Шведске Томислав Чолић и Срђан Млађеновић, Милан Вукашин из Епархије британско-скандинавске, представник невладине организације "Биро Републике Српске у Шведској", и представник српске заједнице из Данске Боро Станковић.

Додик је разговарао и са Иваном Стоилковићем из Демократске партије Срба у Македонији, Горданом Јовић-Стојковски из Националног савета Срба у Македонији, Срђаном Милаковићем и Бошком Гвером из Демократског савеза Срба Хрватске.

Председник РС је истакао да су овакви сусрети веома значајани јер се може разговарати о статусу српске националне заједнице у расејању, те артикулисати на једном месту шта би то био заједнички интерес, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара