Када ће хрватска Комисија за суочавање са прошлошћу донети препоруке?

Завршни састанак хрватске Комисије за суочавање са прошлошћу још није заказан, а њен председник се нада да неће бити продужен задати рок за доношење препорука, који истиче првог марта, пише "Јутарњи лист". Комисија би премијеру Пленковићу требало да достави препоруке за оно што је његова влада назвала "суочавање с последицама владавине недемократских режима".

Јутарњи лист незванично сазнаје да ће завршни документ, око којег би 17 чланова Комисије требало да се усагласи, имати два дела.

У првом делу, требало би да буде начелно дефинисан однос према два режима - из времена фашизма и из времена Југославије, а други би требало да садржи конкретне препоруке о односу према њима.

Комисија се, међутим, ниједном није састала од новембра прошле године, а председник тог тела Звонко Кушић за загребачки дневник није знао да каже када ће то тело имати завршни састанак на којем би требало да усагласе препоруке пре него што оне буду упућене влади.

"Ради се, ради се... Надам се да нећемо продужавати задати рок", рекао је Кусић који предводи седамнаесточлану комисију историчара, правника, политиколога и других стручњака.

Упитан када ће бити одржана последња седница Комисије, Кусић је рекао да она још није заказана.

Без решења за питање употребе фашистичких и комунистичких симбола

Кусић је, наиме, потврдио да Комисија још није решила питање да ли ће бити потребно мењати закон који регулише употребу фашистичких и комунистичких симбола и остале аспекте односа према тим режимима.

У одлуци владе о оснивању Комисије стоји да ће то тело "настојати да постигне сагласност у доношењу својих одлука".

У владиној оснивачкој одлуци, међутим, не пише шта ће се десити ако се чланови Комисије не усагласе, већ препоруке донесу већином гласова, или се поделе па донесу одвојене, међусобно различите препоруке.

Први дан марта је рок да владина Комисија за суочавање с прошлошћу премијеру Андреју Пленковићу достави препоруке за оно што је његова влада назвала "суочавање с последицама владавине недемократских режима".

Део стручне и шире јавности у Хрватској сматра да је Комисија за суочавање с прошлошћу сувишна, а на њено оснивање од почетка гледа као знак мањка храбрости и одлучности Пленковића да пошаље јасне поруке у вези са величањем симбола из доба НДХ и историјског ревизионизма у односу на Други светски рат и режим НДХ, пише Јутарњи лист.

Непосредан повод за оснивање ове Комисије биле су подигнуте тензије због спомен-плоче коју су припадници бившег ХОС-а поставили у Јасеновцу, а на којој је исклесан усташки поздрав "За дом спремни".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи