Грабар Китаровић: Било отворених покушаја да се спречи посета Вучића

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да је било отворених покушаја да се осујети посета председника Србије Александра Вучића Хрватској и да јој је жао због тога.

"Жао ми је што су неки желели да осујете посету председника Србије Хрватској. Неки су можда били, па и разумљиво скептични, понесени више емоцијама него разумом, али, нажалост, код неких сам осетила и злонамерност", рекла је Грабар Китаровићева у интервјуу магазину Глобус.

"Морам да кажем да је било отворених покушаја да се Вучићева посета спречи и да не дође до било каквих помака. У свој тој какофонији изгубили су се они позитивни учинци и резултати посете", навела је хрватска председница.

Хрватска председница каже да у српском председнику Вучићу има доброг саговорника и да њихов сусрет значи велики искорак у односима између Хрватске и Србије, који су годинама били у дубокој стагнацији.

"Посету председника Вучића дуго смо припремали, управо у намери да постигнемо искорак. Одлагали смо је, чекали бољу атмосферу, но све смо више тонули у спиралу вербалног рата. Одлучила сам то да пресечем. Свесно сам преузела политички ризик, али савест ми је мирна јер сам то направила за добробит хрватског народа и државе", рекла је Грабар Китаровићева.

Признаје да је била изненађена кад је, само неколико дана уочи Вучићеве посете, хрватски премијер Андреј Пленковић покренуо питање ратних репарација, преноси Јутарњи лист.

"То је толико сложено питање да се оно не може ставити на сто преко ноћи и морам да кажем да ме изненадио начин његовог подизања у овом тренутку. Ова посета припремана је месецима, па ако хоћете и годинама, у координацији са Министарством вањских и европских послова и Владом. Питање ратних одштета никада није било споменуто", истакла је Грабар Китаровићева.

Председница Хрватске сматра да су односи између ње и Владе ипак у целини добри и да су тврдње о две различите спољне политике обичан мит.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се