Полемика Додика и Иванића о војној вежби

Председник Републике Српске Милорад Додик писао српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу наводећи да је за Српску неприхватљиво одржавање војне вежбе на полигону Мањача. Младен Иванић одговорио да вежба не може бити одржана јер је Председништво БиХ није ни разматрало.

Додик је у писму упућеном члану Председништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу навео да је упознат да је на састанку у Министарству одбране БиХ, којем су присуствовали Иванићеви сарадници и изасланици, разговарано о извођењу војне вежбе НАТО-а на полигону Мањача, у мају 2019. године, преноси РТРС.

"Шокиран сам информацијом да се у планираном извођењу војних вежби треба користити авион А-10, који има кључно наоружање топ 30 милиметара 'вулкан' са муницијом са осиромашеним уранијумом, чије су негативне последице по живот и здравље људи несагледиве", навео је Додик у писму.

Подсетио је да свака доза зрачења, па и минимална има канцерогено дејство на здравље људи, као и да подручја која је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом имају много оболелих од канцера, леукемије и других тешких болести.

"Вама је јасно да о било чему у вези овога нисмо званично обавештени. Стога очекујем и тражим од Вас да се прекину даљи разговори о овом питању и спречи одржавање ове вежбе", написао је Додик.

Сарајевски портал Дневник објавио је раније данас, позивајући се на документе у које је, како тврди, имао увид, да ће према договору Министарства обране и америчких снага у БиХ, на бањалучком полигону Мањача бити организована НАТО вежба, на којој би авионска ескрадила наводно требало да испаљује осиромашени уранијум.

Заменик министра одбране БиХ из Српске Борис Јеринић демантовао је ту информацију рекавши да се ради о лажи и дезинформацији.

Иванић: Председништво није разматрало војну вежбу

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић одговорио је председнику Републике Српске Милораду Додику да међународна војна вежба на полигону на Мањачи не може бити одржана јер је Председништво БиХ није ни разматрало.

Иванић је навео и да Председништво БиХ није добило званично обавештење Министарства одбране БиХ у вези са наведеном војном вежбом.

"Са жаљењем морам да констатујем да не располажете тачним информацијама по питању наводног присуства мојих сарадника и изасланика састанку наведеном у вашем допису. Такође, Председништво Босне и Херцеговине није ни разматрало нити усвојило План међународних војних вежби за 2019. годину, тако да ова вежба без усвајања плана не може да се одржи", написао је Иванић у одговору Додилку, пренеле су бањалучке Независне новине.

Он је казао да је на тему поменуте међународне војне вежбе одржан само један припремни састанак на коме су представници ОС БиХ изнесене одређене примедбе на предлог садржаја војне вежбе.

Иванић је додао и да није за одржавање војних вежби у којима би се користио осиромашени уранијум, као и да ни једна институција то не би подржала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се