Хрватски медији о сусрету Вучића са представницима Хрвата

О данашњем састанку председника Србије Александра Вучића са представницима хрватске националне мањине у Србији извештавају хрватски медији. Оцењују да је шеф српске државе спреман да помогне и да за хрватску националну мањину у Србији стижу боља времена.

"За хрватску националну мањину у Србији стижу боља времена", обећао је Вучић на том састанку, цитирао је загребачки Јутарњи лист информацију са састанка.

То је, подсећа се, њихов други сусрет у само недељу дана.

Први пут, наиме, представници хрватске мањине били су присутни током Вучићеве посете Хрватској прошле седмице, а данас је у Београду договорено решавање конкретних питања – уређење инфраструктуре у местима с претежно хрватским становништвом, као на пример уређење Дома културе у Таванкуту и родне куће бана Јосипа Јелачића.

Лист преноси да је констатовано да је за лош положај Хрвата у Србији крив недостатак комуникације с државним институцијама, што ће се у будућности отклонити.

Напомиње се и да је нови сусрет председника Вучића и представника хрватске мањине заказан за месец дана.

ТВ Нова је известила да су представници Хрвата председнику поклонили беџ Црвеног крста за нестале.

Тај медиј подсећа да је данашњи сусрет договорен током прошлонедељне посете Вучића Хрватској.

Наводи се и да Хрватска трага за још 1.945 несталих особа, те да породице траже да Србија отвори војне архиве.

Наводе се и речи Жигманова, који је након састанка новинарима рекао да је председник Вучић "послао и више него прихватљиве поруке: да се Хрвати у Србији не смеју осећати угрожено него да морају бити равноправни грађани".

"Казао је и да ће Хрвати бити интегрисани у структуре власти, те да досадашњи проблеми нису били плод намере, него резултат мањка комуникације. То ћемо надокнадити будућим састанцима, на којима ћемо ићи према новим пројектима", навео је Жигманов.

Жигманов је прецизирао да је делегација ДСХВ-а "назначила све проблеме хрватске заједнице у Србији", те да је председник Србије "на сваку иницијативу одговорио позитивно".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво