У БиХ се враћа 30.000 одбијених азиланата?

Због мигрантске кризе која и даље траје несмањеним интензитетом, у Босну и Херцеговину би могле да буду враћене хиљаде њених држављана којима је у државама западне Европе и у САД одбијен захтев за азил, наводе бањалучке "Независне новине".

Независне наводе да су званични подаци којима баратају институције у БиХ забрињавајући превасходно због најава о повратку неколико десетина хиљада људи из Немачке, као и великог броја њих из Белгије, Француске, Италије и других држава западне Европе, али исто тако могуће и из САД.

Бањалучки лист истиче да "власти и институције у БиХ сада страхују и да постојећи смештајни и сви други капацитети неће бити довољни за реинтеграцију људи који се враћају, а од којих је "већина распродала готово све у трци за бољим животом након што је укинут визни режим".

"Наши држављани који су у треће земље отишли након либерализације визног режима сада илегално бораве у трећим земљама, а процене су да их је више од 30.000. Будући да се западни Балкан сада сматра сигурним подручјем, те људе све више депортују у матичне земље", каже Драго Вулета, помоћник министра у Министарству за избеглице и расељена лица РС, које у свему има координирајућу улогу.

Наводи се да "оно на шта Вулета посебно упозорава јесте статус ромских породица из БиХ у Италији".

"То нас додатно забрињава, јер је у Италији много Рома с ових простора. Уколико се и Италија буде одлучила на сличан корак, онда морамо наћи начин да прихватимо те људе", каже Вулета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи