Поверење Хрвата и Аустријанаца у ЕУ опада

Од хиљаду испитаних грађана Хрватске само 30 одсто сматра да је чланство у ЕУ "добра ствар", док их је 39 одсто неутрално,показује истраживање које је спровео "Еуробарометар", а према истраживањау јавног мњења чланство у ЕУ подржава само 36 одсто Астријанаца.

Поверење Аустријанаца у ЕУ је на најнижем нивоу од приступања Унији, показује најновије истраживање Европске комисије.

Свега 28 одсто Аустријанаца ЕУ везује за нешто позитивно, а још прошле јесени на Унију је позитивно гледало 35 одсто Аустријанаца.

Изразито ниска подршка грађана Хрватске за улазак те земље у ЕУ доводи се у везу с натезањем око заштићеног еколошко риболовног појаса на Јадрану, притиском на бродоградњу, на додатне критеријуме које Загребу прописује Брисел, али и због најаве да ће преговори с ЕУ у критеријуме које Загребу прописује Брисел, али и због најаве да ће преговори с ЕУ у најбољем случају бити завршени те у јесен 2009. године.

Пад подршке доводи се у везу и с утисцима дела јавности да Брисел нема уједначене критеријуме према земљама региона, па тако Србији наводно гледа кроз прсте иако не сарађује са Хашким судом.

Према најновијој анкети, позитивни помаци у односу на јесен 2007, забележени су само на Кипру, Малти и у Чешкој, а улазак Македоније у ЕУ подржава 72 одсто грађана, док је знатан пад подршке ЕУ забележен је у Грчкој, Француској и Италији.

Истраживање је коментарисао и председник Стрјепан Месић који је оценио да хрватски званичници нису били довољно уверљиви када су говорили о уласку Хрватске у ЕУ, односно о оним чињеницама које су се догодиле у вези са земљама које су ушле у унију.

Један број људи је профитирао од њене изолације током деведесетих година, оценио је Месић додавши да су се у тој изолацији створили нови капитали на мутним пословима, а сви ти мулитмилионери у својим рукама имају машинерију која може пласирати сасвим друге поруке попут оних да се морамо заштитити и чувати.

"Ми желимо да Европа буде ту, а ми у Европи, желимо и европска средства и активирати своје потенцијале", рекао је Месић.

Поверење Аустријанаца у институције ЕУ је такође ниско, тренутно свега 37 сматра Европску комисију институцијом од поверења, а само 43 одсто има поверење у Европски парламент.

Аустријском парламенту верује тренутно само 46 одсто грађана, а влади 42 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара