Амфилохије: Срамота што је Марковић ишао на Косово

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је да је недавна посета премијера Душка Марковића Приштини "срамота за Црну Гору".

Црна Гора је међу првим државама признала једнострано проглашену косовску независност, а митрополит подсећа да је Црна Гора "метох Цетињског манастира".

"Изворни Црногорци су манастирски синови. Међутим, то што је она постала метох, а Црногорци манастирски синови, то је благодарећи Метохији, благодарећи Пећкој патријаршији, коју је ослободио краљ и господар Црне Горе Никола Петровић 1912. године и за коју су хиљаде Црногораца жртвовали своје животе", навео је митрополит на промоцији књиге "Манастирски синови", Илије Лакушића.

Како преноси портал РТЦГ, митрополит је рекао да то није и никада не би урадила Црна Гора, већ актуелна власт која се одриче Метохије "правећи границе".

"Ја сам сахрањивао оне које су (Рамуш Харадинај) и његова дружина поклали по Метохији 1999. године, а код њега је, ево, ових дана био наш премијер", рекао је митрополит Амфилохије.

То је, казао је, тужно и јадно, те да се "ништа срамније у историји Црне Горе није догађало од тога што се данас догађа са Метохијом, са Пећком патријаршијом, са Дечанима и са споменом онога који су себе жртвовали за ослобођење Метохије".

Привремене косовске институције су у суботу на свечаној седици поводом 10 година од једностраног проглашења независности, усвојиле заједничку изјаву, анекс споразума о демаркацији са Црном Гором.

Изјаву су дан раније у Подгорици потписали црногорски председник Филип Вујановић и Хашим тачи.

Харадинај је тим поводом рекао да је заједничка изјава отворила пут да решење о демаркацији границе усвоји косовски парламент јер, како ј рекао, омогућава да се исправе све могуће грешке и непрецизности у споразуму о демаркацији, који је потписан 26. августа 2015. године Бечу.

Иначе, црногорски парламент је већ ратификовао поменити споразум. Званична Подгорица тврди да од договореног неће одступати, односно да је за њу то завршено питање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара