МСП БиХ: Додик не говори истину, тражио је пратњу за пут у Хрватску

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине тврди да председник Републике Српске Милорад Додик није говорио истину када је рекао да му не треба заштита полиције када се налази на територији Хрватске, као и да није тражио полицијско обезбеђење и да његова пратња не путује наоружана.

Додик је, наиме, раније данас рекао да му, за разлику од члана Председништва БиХ Младена Иванића и министра спољних послова БиХ Игора Црнатка, не треба заштита полиције када је на територији Хрватске, као и да није тражио полицијско обезбеђење и да његова пратња не путује наоружана, подсећа Фена.

Министарство спољних послова БиХ, с друге стране, наводи у саопштењу да је кабинет Додика пре одласка у Хрватску 14. фебруара упутио допис том министарству у којем је, како се тврди, наведено да је од институција Хрватске затражено да се за путовање председника РС обезбеди несметан прелаз, те патрола полиције и полицијска пратња с ескортом, преноси Кликс.

"То је затражено за један од граничних прелаза са Хрватском. У истом допису је наведено да пратња председника РС путује наоружана, са прецизно наведеним серијским бројевима оружја, као и тачном количином пратеће муниције", наводи министарство.

Министарство додаје да ове податке неће објавити из безбедносних разлога.

"Министарство је допис истог дана упутило Амбасади БиХ у Загребу, уз инструкцију да исти одмах буде прослеђен надлежним институцијама Хрватске, што је благовремено и учињено", наведено је у саопштењу.

Додаје и да не располаже информацијама да ли је удовољено Додиковој молби и позива медије да се информишу на који начин је реализовано наведено путовање.

"Додик је данас потврдио да је током другог путовања кроз Хрватску, дана 15. фебруара прошле године, службено возило у којем се он налазио пресретнуто од стране полиције Републике Хрватске, због тога што се кретало недозвољеном брзином од 200 километара по часу, те да је због тога на лицу места плаћена казна предвиђена за такве прекршаје", наводи се у саопштењу.

Додик је раније данас демантовао писање Јутарњег листа, који је објавио да је хрватска полиција разоружала његово обезбеђење када је неслужбено боравио у Хрватској, рекавши да у тој земљи никада није имао нити изазвао инцидент.

"У Хрватској никада нисам имао, нити изазвао инцидент. Пре неколико дана када сам се враћао са прославе Дана државности Србије, код Винковаца је моју колону зауставила хрватска саобраћајна полиција због прекорачења брзине. Уредно смо платили казну и то је то", рекао је Додик, преносе Независне.

Додао је и да када иде у Хрватску не носи оружје нити треба да га штити та земља, као и да нема обавезу да се пријављује надлежним институцијама када путује кроз њу.

Загребачки Јутарњи лист објавио је јутрос, позивајући се на саопштење хрватског МУП-а, да је Додик у среду неслужбено боравио у Хрватској, као и да је приликом заустављања код Винковаца полиција разоружала његово обезбеђење.

У тексту се наводи и да је амбасада БиХ 12. фебруара обавестила МУП Хрватске да ће Додик 14. фебруара путовати у Горњокарловачку епархију и тражила пратњу за њега док је на територији Хрватске, али да је тај захтев одбијен, јер Додик "нема статус штићене особе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара