Сијарто: Зашто чекати, 2022. реалистична за улазак Србије у ЕУ

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто позвао је ЕУ да убрза процес приступања Србије и Црне Горе ЕУ и оценио да 2022. може бити реалистична за проширење на те земље.

"Ми подржавамо бржи напредак Србије и Црне Горе. И 2022. година може бити реалистична за проширење ЕУ на Србију и Црну Гору", поручио је Сијарто.

Министар спољних послова Мађарске каже да је разочаран новом Стратегијом проширења на Западни Балкaна. Сијарто је на састанку Савета министара ЕУ у Софији нагласио да интеграције и процес проширења морају да буду "много, много бржи".

"Поштујемо напредак који су ове две земље направиле. Подржавамо и остале у њиховим напорима да буду интегрисани у ЕУ. Али што се тиче Србије и Црне Горе, 2022. година је врло могућа и оне заслужују бржи пут интеграција", изјавио је Сијарто пред састанак шефова дипломатија ЕУ где ће се разговарати о Западном Балкану.

Сијарто је нагласио да САД, Русија и Турска имају своје "стратегије" за Западни Балкан и да је само ЕУ "екстремно спора" у том погледу.

"Ако мислимо озбиљно и желимо да ЕУ буде победник у стратегијама и напорима, морамо да будемо бржи. Зашто их не интегришемо пре 2025. године? Зашто чекати још седам година да интегришемо ове две земље?", запитао је Петер Сијарто.

Сијарто је напоменуо да у Србији живи велика мађарска заједница и да је од свих суседа Србија та која највише права даје мањинама и поштује их на "најевропскији начин". 

"Треба убрзати процесе за Србију и Црну Гору. Не видим разлог зашто не отворимо сва поглавља ове године. Хајде да отворимо сва поглавља, преговарамо са њима и покушамо да затворимо преговоре од 2022. године", поручио је мађарски шеф дипломатије.

Мађарски шеф дипломатије додао је да очекује да дође до дугорочног решења између Београда и Приштине, што ће, према његовим речима, значити и стабилност и просперитет региона.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се