Плакат са мртвачком главом на згради Амбасаде Србије у Сарајеву

На улазу у Амбасаду Србије у Сарајеву непознатe особe залепиле су плакат на коме је нацртана мртвачка глава, испод које пише "Четници костобацани". Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак оценио је да је реч о умоболном чину.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да је до инцидента дошло јуче између 17.30 и 18 сати, након чега је обавештена полиција која је извршила увиђај и узела плакат ради вештачења, пренео је портал Фокус.

Вукићевић сматра да су овај врло провокативан плакат и за данас у 11 сати најављене демонстрације Бошњачког покрета испред зграде Амабасаде два повезана догађаја.

Истакао је да нема ниједног повода за такве реакције.

"Нити смо шта радили, нити предузимали, ни Амбасада, нити држава Србија да би се тако реаговало", додао је Вукићевић.

Вукићевић је оценио да разлог може да буде данашња прослава државног празника (Сретење) и да се на тај начин покаже расположење једног дела бошњачке популације који не жели добре српско-бошњачке односе, који жели инциденте и не жели нормализацију односа између земаља у региону, пре свега између БиХ и Србије.

Најавио је да ће Амбасада Србије у Сарајеву подићи мере безбедности, јер јој је то, како је рекао, обавеза после оваквог инцидента и најављених демонстрација.

Данас се у Србији обележава Дан државности – Сретење, поводом чега ће и Амбасада Србије у БиХ организовати пријем.

У међувремену, мања група окупљена у удружењу Бошњачки покрет испред зграде Амбасаде одржала је протест због Декларације о очувању специјалних веза РС и Србије.

Додик: Плакат и демонстрације највећа провокација од завршетка рата

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да су плакат и демонстрације испред зграде српске амбасаде на Дан државности Србије највећа провокација упућена Србима од завршетка рата до данас.

"Ова провокација без преседана само је још један доказ да Република Српска нема шта да тражи у БиХ, која је постала неодржива за српски народ, који своју слободу мора тражити у другој форми, а никако у БиХ уколико желимо да избегнемо увреде, провокације и да живимо без проблема", рекао је Додик, пренеле су агенције.

Према његовим речима, судбина српског народа и Српске је потпуно неизвесна и тешко одржива у оваквој БиХ јер трпе огромну штету, атакује се на њихову слободу, идентитет, достојанство и одрживост.

За то смо се мукотрпно изборили и то нећемо дозволити, поручио је Додик.

Председник Српске, који је присуствовао обележавању Дана државности у Орашцу, оценио је да такве ратнохушкачке поруке из Сарајева које су се данас чуле испред Амбасаде Србије, баш када Србија слави своју државност, јасно говоре ко ремети мир и стабилност у БиХ и региону.

Све то се дешава у време када је Србија, са председником Александром Вучићем на челу, у више наврата до сада пружала руку помирења са жељом да односи са БиХ буду у духу стабилности, пријатељства и узајамног разумевања, напоменуо је Додик.

Према његовим речима, последњи догађаји у Сарајеву говоре да председнику Србије Александару Вучићу у политичком Сарајеву, како је рекао, нема ко да пружи руку јер тамо очигледно нема искрених заговорника мира, добросуседских односа и стабилности.

Црнадак: Плакат на Амбасади Србије умоболан чин

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је постављање агресивног плаката на Амбасаду Србије у Сарајеву, на дан када се обележава један од најважнијих датума у историји српског народа, "умоболан чин" који долази од оних који би волели да Србија и БиХ, Срби и Бошњаци остану у вечном сукобу.

Упозорио је да ово није само порука за Србију, већ и порука за Србе који живе у Републици Српској и БиХ, због чега је позвао све надлежне институције да што пре открију ко стоји иза тог инцидента.

"У свему овоме морамо победити ми који гледамо у будућност и који желимо да се Срби и Бошњаци, Србија и БиХ заједнички развијају једни поред других, свом снагом напредују и у реформама и ка ЕУ, а не да победе они који желе страх и неизвесност", поручио је Црнадак, пренеле су агенције.

Најавио је да ће бити присутан на пријему који организује Амбасада Србије поводом Дана државности и да ће исте ове поруке пренети амбасадору.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво