Грабар Китаровић о протестима: Моја савест је мирна

Ни на који начин нисам довела у питање право на протест поводом посете Александра Вучића, рекла је хрватска председница додајући да има "пуно разумевање за удовице погинулих и умрлих хрватских бранитеља".

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која се протеклих дана нашла на удару критика због позива и посете председника Србије Александра Вучића, одбацила је данас, како је рекла, злонамерна тумачења њене изјаве о протестима поводом те посете, те поручила да је њена савест мирна.

"Желим врло јасно и недвосмислено да одбацим злонамерна тумачења моје изјаве о протесту поводом доласка председника Вучића у службену посету Републици Хрватској. Ни на који начин нисам довела у питање право на протест. Имам пуно разумевање за удовице погинулих и умрлих хрватских бранитеља те за бранитељска удружења који су користли своје демократско право и изразили свој став о доласку председника Вучића", рекла је Грабар Китаровић за портал Директно.

Објаснила је да је, када је говорила о појединцима с рубова политичког спектра, којима се не сме допустити да диктирају државну политику, мислила на оне појединце с крајње левице и деснице који својим иступима и понашањем чине немерљиву штету Републици Хрватској.

"То нису ни удовице хрватских бранитеља ни хрватски бранитељи. Као што сам се с представницима 25 бранитељских удружења састала уочи посете тако ћу се с њима састати и ових дана како бих их упознала с резултатима разговора, с посебним нагласком на откривање судбина наших несталих бранитеља и цивила", навела је Грабар Китаровићева.

Рекла је и да ће се резултати посете тек видети.

"Моја савест је мирна. Све што чиним, чиним у интересу хрватског народа и државе, а наш највећи интерес је мир и стабилност у овом делу Европе", јасна је била Грабар Китаровићева, коју је, иначе, председник Вучић позвао у узвратну посету Београду, што је она прихватила.

Хоће ли председница Колинда Грабар Китаровић остати без подршке ветерана, основно је питање које се поставља након што је део ратних ветерана који су протестовали у понедељак против посете Вучића.

Ветерани различито о Грабар Китаровићевој 

Према писању Јутарњег листа Јосип Ђакић, ХДЗ-ов заступник и председник Хвидре, још је у понедељак увече изјавио да ће због те њене изјаве о маргиналним група добро размислити о даљњој подршци председници.

"Чуо сам да је председница изјавила да неће дозволити да маргиналне групе одлучују о кључним државним питањима. Не знам је ли мислила и на мене. То ћу је лично питати. Дубоко ћемо размислити о даљњој подршци председници", рекао је Ђакић.

Оно што је сигурно и овим протестом потврђено је да су ветерани дубоко подељени јер док Ђакић прети председници изостављањем подршке, Јосип Клем за Јутарњи каже да све проблеме треба решавати – разговором.

"Подржавам сваки дијалог. Исто тако сваки грађанин има право на протест, но ми очекујемо од државних челника да сваки проблем, од говора мржње до звецкања оружјем, решавају дијалогом", рекао је Клем.

Ситуацију око "маргиналне групе" на Марковом тргу је коментарисао и Анте Деур, посебни саветник за ветеране председнице Колинде Грабар Китаровић, који сматра да је дошло до великог неспоразума.

"То је једино логично објашњење јер то председница никад не би рекла за припаднике бранитељске популације, њихове обитељи, удовице Домовинског рата као и оне који још траже своје нестале. У целом свом мандату председница посебно даје пажњу породицама несталих, као и свим бранитељима, тако да овакве изјаве сигурно нису биле намењене њима", рекао је Деур.

Мали одзив на протесту 

Мали одзив на протесту индикативан је и за Павла Миљевца, председника Хрватског генералског збора, који нема дилему због чега се на Марковом тргу окупило само око 300 људи.

Каже да је познато да удружења ветерана једним позивом на улицу могу да изведу хиљаде људи.

"Неки од представника удружења били су код председнице и код саветника Деура те је очито било речи о томе да се не придруже протесту. Није добро делити бранитеље. Изјава председница је благо речено неспретна посебно ако се зна да је у предизборној кампањи имала велико разумевање за ту популацију", сматра Миљевац.

С друге стране за Предрага Матића, бившег министра ветерана у влади СДП-а, због којег су и протестовали ветерани у Савској 66, цела ова прича око Вучића и протеста добро је организовани игроказ по моделу "таласај, али немој превише".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво