Пленковић: Са Вучићем отворене све теме

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је у Бриселу да су са председником Србије Александром Вучићем, током посете Загребу, отворене све теме и да је договорена методологија даљих разговора, али је напоменуо да је потребно време да се сва отворена питања до краја расветле. Председник Европске комисије Жан Клод Јункер посету председника Србије Хрватској оценио је као "занимљиву".

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је, на заједничкој конференцији за новинаре после састанка с Пленковићем, да земље Западног Балкана треба да реше међусобна отворена питања пре приступања, такође нагласивши да је за то потребно стрпљење јер је "отклањање последица ратова болан и често тежак процес".

"Отворили смо све што је на столу, договорили методологију даљих разговора и решавања. Треба времена да се сва та питања до краја расветле и уреде. Радимо на томе врло смирено и самосвесно са жељом да њихово решавање омогући отварање нове странице у међусобним односима", рекао је Пленковић за Танјуг.

Међу темама које су се нашле на столу у Загребу током Вучићеве посете, навео је питања процесуирања разних злочина и заштите мањина, као и питања везана за нестале особе, границе и ратну одштету. 

"Да ли су та питања елементи Статегије ЕУ за Западни Балкан, то није битно. Хрватска их решава јер сматра да их треба решити, и то само истином и закључењем тих процеса који су још увек актуелни јер у протеклих 20 и нешто година нису решени. Можемо ићи и према помирењу и према сарадњи и заједничком суживоту у ЕУ", истакао је Пленковић.

Хрватска са Србијом, навео је, има односе на два нивоа – актуелне и будуће с једне стране, и оне везане за прошлост с друге стране. 

Што се тиче информација које могу помоћи у расветљавању злочина почињених на територији Хрватске у време власти Слободана Милошевића, хрватски премијер је рекао да је Загреб "снажно за њих заинтересован" укључујући вуковарску болницу, али и бројна друга места у Хрватској. 

Хрватска, истакао је Пленковић, жели да решава сва отворена билатерална питања са суседима, били они у ЕУ или ван ње. 

"У процесу преговора желимо да свака држава испуни критеријуме који су пред њу постављени – пре свега оне прописане правним тековинама ЕУ и поглављима", рекао је.

"Желимо да се све мањине добро осећају у друштву"

Према његовим речима, постоје разни механизми да се реше проблеми из времена распада СФРЈ – билатерални разговори, међународна правосудна тела, коначно и арбитраже, али је, како је истакао, на државама да одлуче којом методологијим и темпом желе те проблеме решити.

У одговору да прокоментарише одлуку Србије о мораторијуму на запаљиве изјаве, Пленковић је рекао да су "новинари који прате хрватску сцену могли да примете да председник ХДЗ-а и председник Владе ни у једном тренутку, ни у кампањама ни у редовном послу, није кренуо путем тензија ни непримерених изјава". 

"Наша политика је да желимо да се све мањине, посебно српска, добро осећају у друштву. Постоје акциони планови, прорачуната средства, напор који је више него политички одлучан да решимо све што је отворено или није било адекватно уређено. Исто тако, желимо да положај хрватске мањине у Србији буде добро уређен и да се примењује билатерални споразум из 2003", рекао је хрватски премијер.

Пленковић је, такође, казао да је са Јункером данас разговарао и о европским интеграцијама земаља региона. 

"Јункер ће са (комесаром ЕУ за проширење Јоханесом) Ханом за 15-ак дана посетити свих шест земаља. Ми ћемо бити отворени, солидарни, спремни на подршку и увек неговати начело индивидуалних заслуга према свакој држави", рекао је Пленковић. 

На питање новинара да прокоментарише Вучићеву посету Загребу, Јункер је оценио ту посету као "занимљиву". 

"Бићу у региону крајем фебруара – почетком марта и разговараћу с релевантним партнерима. Генерално, желим да земље региона јачају међусобне односе", рекао је Јункер.

Упитан да ли ЕУ има инструмент да спречи једну земљу чланицу ЕУ да блокира земљу кандидата, председник ЕК је одговорио да ЕУ "има капацитет да објасни земљама Западног Балкана да морају да реше проблеме, јер ако их не реше, губимо време". 

"Боље их је решити пре приступања. Увек је потребно стрпљење, последице ратова трају дуго. Пример су Немачка и Луксембург, чији спор траје 25 година, и то после приступања обе земље. То је болан процес, често тежак. Желим да се земље понашају тако да не угрожавају ЕУ након приступања", закључио је Јункер.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво