Вучић и Грабар Китаровићева у Митрополији у Загребу

Председник Србије Александар Вучић је заједно са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић посетио Митрополију загребачко-љубљанску, где су разговарали са полазницима Академије Српског народног већа, и представљен им је пројекат "Будућност Срба у Хрватској".

Двоје председника дочекали су митрополит Загребачко-љубљански Порфирије и професор Дејан Јовић.

Скупу је присуствовало доста младих Срба, полазника Академије, који су срдачно поздравили председника Вучића и сликали се са њим и митрополитом Порфиријем.

Митрополит Порфирије је на почетку разговора Вучићу и колеги Грабар Китаровић поручио да је одушевљен речима које су упутили током дана, речима одговорности и бриге за нормалне односе између две земље.

Председнику Вучићу рекао је да његова посета представља охрабрење за српски народ у Хрватској.

"Велика радост је за нас Србе што вас имамо у овом граду и под овим кровом, гледајући сва збивања данас", рекао је он.

Према његовим речима, Србија и Хрватска су одувек упућене једна на друге, али су нажалост времена била таква "да смо се удаљили".

Како је рекао, искорак Колинде Грабар Китаровић да позове Вучића у посету и Вучићев храбар и одговоран корак да дође представља позив на мир.

"Председниче, хвала што сте дошли, посета је охрабрење за наш народ овде", рекао је Порфирије.

Како је истакао, основни утисак је, а то, како је рекао, зна из личног искуства, да је српски народ уплашен и да живи у некој врсти апатије и одустајања од самог себе.

"Ваш долазак је охрабрење", закључио је Порфирије.

Митрополих Порфирије рекао је за РТС да је можда важније од свега присуство и долазак председника Вучићу у Хрватску јер је, каже, долазак својеврсно охрабрење Србима који живе у Хрватској, а имају проблем са идентитетом.

"Много наших Срба, има објективних и субјективних разлога, осећају дубоки страх, затварају се, пасивни су, беже у себе и то се продубљује кад не постоји комуникација између држава Србије и Хрватске, а нарочито се продубљује када се размењују оштре речи. Тада Срби још више улазе у себе и повлаче се", сматра митрополит Порфирије.

Јовић као модератор разговора, објаснио је председницима да ће имати прилику да разговарају са групом од 15 полазника Академије, који су се у својим есејима бавили шта се може направити у наредних 10 година.

Вучићу и Грабар Китаровић представљен је и извештај шта су они писали у својим радовима.

Преостали део састанка предаседника и полазника одвија се иза затворених врата.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво