Штрајк полиције у Словенији, траже повећање плате од 220 евра

Полицајци и остали запослени припадници Министарства унутрашњих послова Словеније почели су штрајк, захтевајући повећање плата од око 15 одсто, што је први у таласу штрајкова у јавном сектору који су најављени за ову недељу како би се појачао притисак на владу.

Штрајк полицајаца ће трајати све док се њихови захтеви не испуне, саопштио је председник Синдиката полиције Словеније (ПСС) Радивој Урошевич.

Урошевич је Ројтерсу рекао да су полицајци потцењени и да заслужују више с обзиром на своје радне сате.

"Просечна месецна бруто плата полицајаца износи око 1.400 евра, а ми тражимо да она буде повећана за око 200 до 220 евра", истакао је он.

Најављено је учешће око 9.000 запослених, а окупљање штрајкача испред зграде словеначке владе почело је у 10.30 сати, пренела је раније данас агенција СТА.

Ројтерс јавља да се око 200 полицајаца накратко данас окупило испред зграде владе, дувајући у пиштаљке и држећи цртеж с ликом премијера Мира Церара на којем је он приказан са рукама на ушима.

Урошевич је рекао да ће данас полиција обављати свој посао како би се спречиле радње које могу да угрозе људске животе, здравље или имовину.

Ова акција је организована мање од три седмице након што је око 30.000 државних службеника одржало једнодневни штрајк, тражећи веће плате у тренутку када земља остварује снажан привредни раст.

Последњи штрајк полиције био је у новембру 2015. године и јуну 2016, а завршени су повећањем плата полицајцима.

Међутим, полицајци кажу да влада није испунила све своје обавезе које су договорене.

Здравствени и радници у социјалним службама најавили су двочасовни штрајк у уторак, а запослени у образовању саопштили су да ће протест одржати у среду, навела је словеначка агенција.

Словеначка влада левог центра саопштила је да већина захтева за повећања плате није прихватљива јер није оправдана продуктивношћу, упозоривши да би такви захтеви могли да угрозе фискалну консолидацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи