Јутарњи лист: Нова, смртоносна балканска избегличка рута

Преко Црне Горе, БиХ и Хрватске води нова, смртоносна балканска рута, којом илегални митранти покушавају да дођу до Западне Европе, пише загребачки "Јутарњи лист".

О тој рути у јавности се мало говори, али је она све активнија и односи све више људских живота, наводи се у репортажи листа.

Хрватске власти мигранте који у ту земљу уђу из северозападне Босне сматрају појединачним случајевима илегалних прелазака државне границе, у Словенији мисле да би се могло говорити о новом краку такозване балканске руте, док су у БиХ сигурни да је то нова рута коју називају "јужна мигрантска рута".

Она из Грчке скреће према Албанији, а из Црне Горе, преко места Нудо, улази у Аранђелово и Требиње, у Херцеговини.

Мигранти затим преко БиХ, отворено јавним превозом, аутобусима и таксијима путују до Велике Кладуше, нешто мање у Бихаћ.

Тај коридор кроз Хрватску иде кроз Карловачку жупанију, до словеначке границе која је удаљена свега око 70 километара.

У Словенију, на подручје Беле крајине, односно Чрномеља, улазе преко реке Купе.

Јутарњи лист констатује да, без обзира на то како га називали, чињенице говоре да је то нови правац којим се Запада покушавају домоћи невољници из блискоисточних, азијских и афричких земаља - са све већим уделом грађана Косова.

Предњаче Африканци

Лани су их у БиХ евидентирали око 800, седам пута више у односу на претходну годину.

Тек сваки дванаести међу њима је Сиријац, а предњаче Африканци (Алжир и Мароко) те Пакистанци и Авганистанци.

Само у Карловачкој жупанији су прошле године ухватили 202 мигранта (у две године број се учетворостручио), а у јануару ове године 21.

Број особа које пролазе Хрватском засигурно је вишеструко већи од полицијских статистика, и то из најмање два разлога, констатује се у тексту.

Прво, постоји одређен број који никад не евидентира ниједна од трију земаља, а друго, ако БиХ и Словенија баратају бројкама које су пет пута веће, јасно је да се са њима мора рачунати и у Хрватској.

Разлика је само у томе што кроз Хрватску путују ноћу и много опрезније, дању се скривају, а све због страха од хрватске полиције, па је у складу с тим, и мањи број евидентираних.

То потврђују и информације словеначке полиције. На подручју полицијске управе Чрномељ полицајци су прошле године евидентирали свега шест случајева у којима је преко Купе илегално ушло 14 миграната.

Само у јануару и првој недељи фебруара ове године евидентирали су 22 случаја и чак 112 миграната.

Јутарњи лист наводи десетке случајева у којима су мештани виђали групе како пролазе пољима и шумама, те проваљују у викендице тражећи заклон од зиме и полиције. Барем два случаја завршила су трагично.

Све се то догађа у зимским месецима, неповољнима за такву врсту путовања.

С обзиром на то, али и на информације из Велике Кладуше где су, углавном по приватним објектима и у две џамије, смештене десетине миграната, а нови пристижу свакодневно, Хрватску би ускоро могао запљуснути прави мигрантски талас, закључује загребачки дневник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво