Хан у Црној Гори: Брзина зависи од резултата

Европски комесар за проширење Јоханес Хан, који борави у посети Црној Гори, поручио је да та земља може до 2025. године да постане чланица ЕУ, али да до тада мора да оствари резултате у области владавине права.

Хан је, у обраћању члановима Одбора за европске интеграције и Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе, нагласио да дужина преговора зависи од резултата реформи и примене владавине права, преноси РТЦГ.

Хан, који у Подгорици борави након што је објављена Статегија проширења ЕУ на Западни Балкан, рекао је да та стратегија дефинише пут како би се Црна Гора могла припремити да постане чланица до 2025. године.

Нагласио је да Црна Гора сада има јединствену прилику да искористи ту перспективу.

"Да будемо јасни, ова перспектива је изузетно амбициозна. Да ли ћете то остварити, зависиће у потпуности од објективних заслуга и остварених резултата. Наша стратегија даје овом парламенту и цивилном друштву у Црној Гори могућност да изврше позитиван притисак на Владу да оствари напредак у одређеним областима", поручио је Хан посланицима црногорског парламента.

Комесар је нагласио да црногорски лидери морају да преузму одговорност да, на одлучан начин, реализују европску перспективу.

Упозорио је да мора да постоји нулта толеранција за корупцију и организовани криминал, прање новца и трговину људима.

"Не сме бити мешања у слободу медија и изражавања", рекао је Хан.

Хан се у Подгорици састао и са црногорским премијером Душком Марковићем.

После састанка, поручио је да бојкот није демократски начин решавања проблема и да ће ЕУ наставити да прати дешавања у Црној Гори.

Позвао је опозиционе партије да се врате у парламент и истакао да је неопходно побољшање слободе медија.

Хан је у Црну Гору отпутовао након посете Србији.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 10. феб 2018, 07:41)
Gej Srbin [нерегистровани]

Granice

A mora li i CG da regulise granice (sa HR, BiH, Kosovom*) pre nego sto pristupi EU, ili to samo Srbija mora?