Херцеговачки бели лук припрема пасош за Европу

Сарансак из Љубиња у Херцеговини је међу пет најбољих у свету. Зато убрзано припрема и пасош за Европу. Полако потискује и дуван који је био примарна култура тог краја. А шта је сарансак и зашто је баш у Љубињу почела да ради једина фабрика за његову прераду на Балкану, проверавала је екипа РТС-а.

Фасаде од сарансака – белог лука, готово су на свакој кући у Љубињу. А да би био на зиду и на тезги, прво мора да буде у земљи.

Јово Поповић већ 15 година на 15 ари, сваког фебруара сади прадедово семе белог лука. Најтеже је одвојити ченове пре садње.

"То ти је овако – откинеш, али ово је тврдо и треба да имаш сељачке руке, то не би могла господа радити", рекао је Поповић.

Садња му се, каже, исплати.

"Ово је најбоља врста, само треба радне снаге доста. Ја сам имао две ћерке, док нису завршиле факултет, док су биле код куће, ја нисам имао никакав проблем. Сад су обе у Бањалуци, раде, па то не могу. И ја сам њих, веровали или не, од овога све школовао, два факултета", рекао је овај пољопривредник из Љубиња.

У познатом дуванском крају, све је више површина под белим луком. Поједине породице у сезони произведу и до пет тона тог поврћа.

Бели лук продају и испред куће. Купаца, кажу, има.

"Ја овде пред кућом све продам. Може да се заради и то фина плата", рекла је Блаженка Пиљевић.

Бели лук једе и то не само она.

"Обавезно, то је обавезно. Само две чеме (два чена) белог лука и нема грипе", саветује један мештанин.

Траже га и у ЕУ

Венци су окачени и у јединој фабрици за прераду белог лука на Балкану. У овој комори тренутно је 6,5 тона овог чувеног поврћа, и то све са љубињских њива.

Пасте, маринаде, кисели бели лук извози се у Србију, Црну Гору, а траже га и земље Европске уније. Овде производе и "сарансак за град".

"То сам чула од колеге овде, питао га је комшија да ли производимо сарансак за град. Какав сарансак за град, први пут чујемо за то. Па онај сарансак када га поједеш па после можеш да изађеш у град и да се не осетиш", каже кроз смех Вања Милошевић Ђого, технолог фабрике "Фармавит".

Тај бели лук је, додаје, један од пет, по номенклатури, најбољих на свету.

"У Тирани је пре неколико месеци доказано да је овај бели лук по нутритивним вредностима квалитетнији од најскупљег белог лука који се продаје у Француској и то по цени од 45 евра за килограм", каже Милошевић Ђогова.

Бели лук у Љубињу није само добар извор зараде, већ и повод за шалу.

"Ко има жену или мужа, наједе се белог лука и легне и покрије по глави, ако му побегне из кревета – није верна, а ако му остане до ујутру – значи да га воли, воли га ако смрди од белог лука", шали се пољопривредник Јово Лечић.

Од Јове смо научили како се сади овај лук. Прво се одвоји сваки чен, окрене ка горе, а затим се утисне у земљу на 10 до 15 центиметара растојања. Најбоље је то урадити до почетка марта да би род био добар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво