Орић негира постојање "терористичког кампа за обуку деце"

Командант муслиманских снага на подручју Сребренице током рата у БиХ, Насер Орић, тврди да Удружење "Аскер", где се он спомиње као председник Управног одбора, нема никаке везе са "терористичким кампом за обуку деце", о чему су ових дана писали медији у БиХ.

Насер Орић, којег иначе Србија потражује због ратних злочина, тврди да је реч о удружењу које се бави борилачким вештинама.

Тврди и да је дошло до забуне, те да се то сада непроверено злоупотребљава тако што се у српским обавештајним круговима прави прича не би ли се скренула пажња са удружења "Србска част".

Упркос Орићевим тврдњама, обавештајне и безбедносне агенције већ су предузеле одређене активности, након што се на Јутјубу нашао двадесетоминутни видео-снимак о обуци тридесетак деце, већином у организацији Удружења "Аскер" у одмаралишту на језеру Јелен код Тешња.

Државна агенција за истраге и заштите саопштила је да располаже одређеним оперативним сазнањима о удружењу "Аскер" на основу којих се спроводе одређене активности, али, како је наведено, у овом тренутку није могуће дати више детаља.

Председник Удружења "Аскер": У снимцима нема ништа спорно

Енвер Хебибовић, председник Удружења "Аскер", добио је позив на разговор у полицији, а и даље поручује да у објављеним снимцима нема ништа спорно.

"Из ових снимака се види да нема војне вежбе, нема оружја, пузања, нема ништа. На снимцима се види оно што ми желимо, то је наш снимак, наших активности којих се не стидимо и које су у складу са законима ове државе. Ми имамо право да на овај начин изведемо децу и чланове нашег клуба на територију БиХ", каже Хебибовић.

Снимак је узбуркао духове у региону, јер неки тврде да у том кампу вехабије уче децу војним вештинама, док део медија у Сарајеву тврди да је реч о редовном тренингу деце.

Хрватски и српски медији у БиХ, међутим, пишу да активности у кампу подсећају на војну обуку уз верску исламску индоктринацију.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић, који је најпре изјавио да нема никаквих информација о поменутом кампу, касније је рекао да су безбедносне службе озбиљно приступиле тој причи.

Обећао је да ће, ако буде било чега незаконитог, све проследити тужилаштву.

"Прве информације су мени индикативне. Сумњам у часне намере тог удружења. Не сумњам у децу, она само могу бити злоупотребљена. Сумњам зато што се на челу тих организација налазе лица из криминалног миљеа. Насер Орић је једна од тих сумњивих особа", рекао је Мектић за сарајевске медије.

Опречна мишљења стручњака

Безбедносни стручњаци су подељени око овог питања.

Они из Републике Српске уверени су да се овде не ради само о дечјој игри.

"Ради се о деловима војне обуке и то смо видели на видео-запису и оно што је занимљиво, ради се о деци и они се не играју лоптом него се припремају да буду аскери, што значи војници и то је забрињавајуће. Посебно се то односи на особе које их уче тим вештинама", тврди Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедности из Бањалуке.

С друге стране, безбедњаци из Федерације БиХ о том снимку говоре у потпуно другом контексту.

Све ово, тврде, није претња за безбедност, али не треба ни потценити ситуацију.

"Аскери су повољни за манипулацију зато што ти људи сходно својим верским уверењима, спољним изгледом изгледају другачије од других муслимана у БиХ. То је смешно, свако ко је погледао снимак видеће да је реч о дезинформацијама. По ономе што је приказано не може се говорити о војном кампу, ради се о класичном тренингу", тврди Армин Кржалић из Центра за безбедносне студије.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 09. феб 2018, 20:06)
anonymous [нерегистровани]

patriota

Rec "asker" na turskom jeziku znaci vojska, znaci nije tacno da je klasicni trening.

(петак, 09. феб 2018, 19:09)
anonymous [нерегистровани]

Какве

везе има шта каже проверени ратни злочинац.