"Аскер академија" у БиХ, деца у симулацији војне обуке

Видео-снимци малолетника који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку обишли су регион. Пажњу је привукла и чињеница да је у управном одбору "Аскер академије", у близини Добоја, Насер Орић. У РС упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда "Ел муџахид". Организатори тврде да је реч о такозваном адреналинском кампу, а не о војној обуци.

Истрага показује да има индиција да су иза свега нечасне намере и злоупотреба деце, рекао је министар безбедности БиХ Драган Мектић и упозорио да је због појаве паравојних формација у тој земљи у последње време угрожена безбедност грађана Босне и Херцеговине.

У старој турској војсци реч аскер означавала је војника. На видео-снимцима који су објављени на интернету та реч окупља децу која уз предаваче симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вештине.

У спортско-рекреативном центру који изнајмљује простор нико не жели пред камере.

Они са којима је екипа РТС-а разговарала истичу да су из "Аскер академије" изнајмљивали простор као и сви остали. Ко су они, кажу, нека надлежни утврде.

Грађани кажу да изглед људи који су обучавали није из традиционалне босанске културе и да се види "да је то нешто доведено".

Стручњаци у Републици Српској, осим садржаја видео-снимка, разлог за хитно реаговање виде и у именима оних који стоје иза таквих организација.

Декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић наводи да су то Нермин Ћуприја и Билал Дервишић, обојица познати широј босанскохерцеговачкој јавности.

"Дервишић је био у Ел Муџахиду, био је привођен у склопу једне полицијске акције и оно што посебно забрињава јесте откуд Насер Орић у управном одбору 'Аскера'", напомиње Ћеранић.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да би обавештајна и друге службе то морале хитно да провере "у року од 24 до 48 часова".

Нермин Ћуприја, кога и Ћеранић наводи као једног од вођа "Аскера", у телефонском разговору тврди да је реч о спортском клубу са 50 одраслих чланова и око сто деце узраста од пет до 15 година.

Ћуприја каже да је то био "обичан излет са децом у адреналин-парку" и да је "направљен медијски шок".

Стручњаци за безбедност из Српске кажу да је "Аскер академија" далеко од дечје игре и питају зашто би се деца из спортског клуба сликала са заставом Исламске државе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво