"Аскер академија" у БиХ, деца у симулацији војне обуке

Видео-снимци малолетника који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку обишли су регион. Пажњу је привукла и чињеница да је у управном одбору "Аскер академије", у близини Добоја, Насер Орић. У РС упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда "Ел муџахид". Организатори тврде да је реч о такозваном адреналинском кампу, а не о војној обуци.

Истрага показује да има индиција да су иза свега нечасне намере и злоупотреба деце, рекао је министар безбедности БиХ Драган Мектић и упозорио да је због појаве паравојних формација у тој земљи у последње време угрожена безбедност грађана Босне и Херцеговине.

У старој турској војсци реч аскер означавала је војника. На видео-снимцима који су објављени на интернету та реч окупља децу која уз предаваче симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вештине.

У спортско-рекреативном центру који изнајмљује простор нико не жели пред камере.

Они са којима је екипа РТС-а разговарала истичу да су из "Аскер академије" изнајмљивали простор као и сви остали. Ко су они, кажу, нека надлежни утврде.

Грађани кажу да изглед људи који су обучавали није из традиционалне босанске културе и да се види "да је то нешто доведено".

Стручњаци у Републици Српској, осим садржаја видео-снимка, разлог за хитно реаговање виде и у именима оних који стоје иза таквих организација.

Декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић наводи да су то Нермин Ћуприја и Билал Дервишић, обојица познати широј босанскохерцеговачкој јавности.

"Дервишић је био у Ел Муџахиду, био је привођен у склопу једне полицијске акције и оно што посебно забрињава јесте откуд Насер Орић у управном одбору 'Аскера'", напомиње Ћеранић.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да би обавештајна и друге службе то морале хитно да провере "у року од 24 до 48 часова".

Нермин Ћуприја, кога и Ћеранић наводи као једног од вођа "Аскера", у телефонском разговору тврди да је реч о спортском клубу са 50 одраслих чланова и око сто деце узраста од пет до 15 година.

Ћуприја каже да је то био "обичан излет са децом у адреналин-парку" и да је "направљен медијски шок".

Стручњаци за безбедност из Српске кажу да је "Аскер академија" далеко од дечје игре и питају зашто би се деца из спортског клуба сликала са заставом Исламске државе.

број коментара 9 пошаљи коментар
(петак, 09. феб 2018, 10:13)
Sarajlija bivši [нерегистровани]

Logo "ASKER"

Mnoge stvari su nebične uključujući i uobičajenu neinformisanost ministra bezbednosti kad ružne stvari dolaze iz Federacije. Nažalost, do sada nisam primetio da je bilo ko iz bezbednosnih struktura, političara, medija, čitalaca-komentatora, ... uočio da se u logu ove organizacije (stilizovani mač i reč ASKER" nalaze i reči COMBAT SYSTEM što bi u slobodnom prevodu značilo SISTEM NAPADA.

(петак, 09. феб 2018, 07:24)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Dodik je ipak u pravu.

(четвртак, 08. феб 2018, 23:51)
anonymous [нерегистровани]

razmišljanje

Bez obzira na sve to u Srbiji i Republici Srpskoj treba da se uvede predvojnička obuka. Narod mora biti spreman da se brani, zlu ne trebalo. Ja sam apsolutno protiv rata i da se deca u to mešaju, ali treba biti obučen u svakom slučaju.

(четвртак, 08. феб 2018, 22:02)
Воронцов [нерегистровани]

Све је то потекло из арапског света

Арапски свет је веома шаролик, не може се никако дефинисати као некакав имало јединствен свет. Али и овакве идеје нису ни од ког другог света потекле него из арапског света. Имају новац и уз помоћ новца шире такве идеје.

(четвртак, 08. феб 2018, 21:59)
anonymous [нерегистровани]

Mislim nemoj da se ljutite

Ovo je propaganda ja ne verujem u ovo, to ne postoji na nasim prostorima.

(четвртак, 08. феб 2018, 21:18)
anonymous [нерегистровани]

Da li se to radja Evropski ISIL

Asker na turskom znaci ratnik. Pametnom dosta. A oni do prekosutra mogu da tvrde da je rec o nekakvom 'adrenalinskom kampu'.

(четвртак, 08. феб 2018, 21:12)
Deki [нерегистровани]

ccc

Nemam nista protiv ovog priloga..
Ali evo, otvorite takav kamp u Srbiji, srpski, za srpsku decu i gledajte reakcije..
Sve ce vam biti jasno..

(четвртак, 08. феб 2018, 20:52)
anonymous [нерегистровани]

То је

То је припрема за улазак у ЕУ.

(четвртак, 08. феб 2018, 20:28)
anonymous [нерегистровани]

činjenice

zabrinjavajuće jeste, ali to na kraju nije zastava ID, nego Crna zastava koju je po islamskoj tradiciji koristio Muhamed . Natpis na njoj je šehadet ispod kog se nalazi Muhamedov mač (Isto se nalazi na zastavi Saudijske Arabije). Kroz 20. vek Crnu zastavu su koristile mnoge organizacije kako se razvija arapski nacionalizam, upravo zato je crna jedna od pan-arapskih boja (crna, bela, zelena i crvena). Al Kaida je koristila sličnu zastavu, samo bez mača.