Коцијас: Са пуном одговорношћу настављам преговоре

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас поручио је да, упркос масовним протестима грађана у Атини, мирне савести и с пуном одговорношћу наставити да у име Грчке преговара о новом имену Македоније.

"Настављам са мирном савешћу и одговорношћу да преговарам у име своје домовине", написао је Коцијас на Твитеру, након јучерашњих масовних протеста у Атини.

Грчки медији преносе да је Коцијас овом поруком практично потврдио да влада неће бити под утицајем демонстрација када је реч о спољној политици земље, посебно када је у питању ново име Македоније.

Из кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса раније данас је саопштено да нема промена и да план владе на постизању компромиса око имена Македоније остаје на снази, те да је патриотска обавеза да се оконча спор који траје четврт века.

Атина Хану: Није Македонија, већ БЈРМ

Министарство спољних послова Грчке критиковало је европског комесара за проширење Јоханеса Хана јер користи назив Македонија, уместо БЈРМ, и позвало га да поштује међународно право и да се уздржи од кршења, између осталог, одлука и обавеза саме Европске уније.

"Нарочито, усред тренутне критичне ситуације, са релевантним преговорима у току. Његови поновљени иступи не доприносе постизању напретка у преговорима о питању имена, нити су у складу са конструктивном улогом чланова Европске комисије", наводи се у саопштењу грчког министарства, преноси АНА.

Хан је у интервјуу немачком Шпигелу користио назив "Македонија" уместо "Бивша Југословенска Република Македонија", што је име под којим ЕУ признаје Македонију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи