РЕКОМ: Грабар Китаровић треба да подржи иницијативу

Коалиција за РЕКОМ затражила је од Хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се придружи већини лидера на Балкану и подржи иницијативу за оснивање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права на подручју некадашње СФРЈ (РЕКОМ).

Делегати су позвали  Колинду Грабар Китаровић да настави с подршком Иницијативи за РЕКОМ коју је пружао бивши председник Хрватске Иво Јосиповић, уз чију стручну подршку је припремљен нацрт Статута РЕКОМ-а.

"Ми као представници Коалиције за РЕКОМ молимо Вас да имате у виду чињенице које су утврдили Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу (МКСЈ), судови у Хрватској и регији, као и резултате истраживања Центра за суочавање с прошлошћу 'Документа' и Фонда за хуманитарно право", наводи се у отвореном писму упућеном председници Хрватске.

Подаци, како се додаје, показују да су идентитет и околности смрти најмање 10.000 жртава у рату на територији Хрватске већ утврђени те да нема ниједног разлога да жртве рата у Хрватској не добију регионално признање и не буду "заједничке жртве".

Наводе да су кроз четворогодишњи консултацијски процес формулисани циљеви, задаци, надлежности, трајање и процедуре рада будуће комисије. 

Коначну верзију Статута будућег РЕКОМ-а усугласили су специјални изасланици председника постјугославенских земаља и Председништво БиХ. 

"Како би РЕКОМ непосредно допринео помирењу, сама иницијатива мора добити сагласност држава, и то пре свега кроз потписивање међувладиних споразума о оснивању РЕКОМ-а, а предстојећи састанак лидера западног Балкана у Лондону у јулу 2018. прилика је за то", наводе из Коалиције.

Споразум о оснивању РЕКОМ-а  

Коалиција за РЕКОМ је 27. јануара у Сарајеву одржала VIII. Скупштину чији делегати су поздравили спремност већине лидера постјугославенских земаља да на састанку на врху у оквиру Берлинског процеса у Лондону потпишу Споразум о оснивању РЕКОМ-а и тиме активирају члан 49. нацрта Статута РЕКОМ-а о предузимању припрема за оснивање Комисије (РЕКОМ).

Коалиција за РЕКОМ позива председницу Хрватске и председника Словеније те председнике држава чланица ЕУ-а, да се придруже председницима Србије, Косова, Црне Горе и Македоније и бошњачком члану Председништва БиХ и именују личне изасланике за писање Споразума о оснивању РЕКОМ-а, који би премијери постјугославенских земаља потписали на састанку на врху у оквиру Берлинског процеса у Лондону 2018. године и тиме створили услове да Статут РЕКОМ-а, у разумном року, ступи на снагу.

У име Коалиције за РЕКОМ писмо хрватској председници потписали су: Наташа Кандић, Фонд за хуманитарно право Београд, Весна Тершелич, Центар за суочавање с прошлошћу "Документа" Загреб и Жарко Пуховски, заговарач иницијативе за РЕКОМ.

У саопштењу се подсећа, да су 2008. године организације цивилног друштва из целе бивше Југославије основале регионалну коалицију с циљем помирења, а која данас окупља преко 2.000 организација и појединаца.

У оквиру ње покренута је и иницијатива за оснивање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права на подручју некадашње СФРЈ (РЕКОМ).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се