Ослобођен бивши директор Патрие

Бивши директор финске фабрике оружја Патриа Јорма Витакорпи и директор маркетинга те компаније Веијо Вартиаинен, који се сумњичe за поткупљивање у продаји оклопних транспортера Словенији, пуштени на слободу.

"Полиција је од суда у Хелсинкију затражила да ослободи Витакорпија и он је ослобођен", рекао је портпарол канцеларије тужиоца Кај-Ерик Бјорквист.

Витакорпи је у августу поднео оставку. Он је тада оштро демантовао информације по којима је Патриа давала мито како би добила уносан посао продаје оружја Љубљани.

На слободу је пуштен и директор маркетинга те фабрике Веијо Вартиаинен, који је такође био ухапшен.

Витакорпи и Вартиаинен ухапшени су 13. новембра.

Патриа је 2006. склопила посао вредан 278 милиона евра везан за испоруку 135 оклопних возила која би Словенији била испоручена до 2013. године.

Та компанија је 73 одсто у власништву државе док остатак фирме припада ваздухопловној компанији ЕАДС. Прошле године Патриа је реализовала добит од 541,2 милиона евра.

Од маја Патриа је предмет истраге финске полиције, а у оквиру те истраге више особа је до сада ухапшено.

У Словенији је јесенас избила велика афера када је финска национална телевизија "YLE" објавила прилог "Истина о Патрији" у којој је председник словеначке владе Јанез Јанша оптужен за примање мита.

Јанша је оштро одбацио те оптужбе и уложио судску тужбу против аутора емисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара