Ципрас без подршке лидера опозиције уочи преговора са Македонијом

Грчки премијер Алексис Ципрас није добио подршку главног опозиционог лидера ради постизања консензуса уочи интензивираних преговора Атине и Скопља о решавању вишедеценијског спора око имена Македоније.

"Нећемо делити Грке како бисмо ујединили народ Бивше Југословенске Републике Македоније", рекао је лидер конзервативне партије Нова демократија, Киријакос Мицотакис, у телевизијском обраћању након данашњег састанка са Алексисом Ципрасом, преноси Ројтерс.

Мицотакис је навео да решавање спора у вези са именом Македоније није само питање спољне политике, већ озбиљно питање у вези са историјом Грчке и "сам идентитет Грка".

Лидер Нове демократије је рекао да је Ципрас "одлучио да овим путем крене сам", док странка Нова демократија "брани национална питања одговорно и одлучно", преноси грчка агенција АНА.

"Грци не верују да ће Ципрас ишта испреговарати", истакао је Мицотакис.

Мицотакис – чија партија предњачи у анкетама – окривио је грчког премијера што не тражи уставне промене у Скопљу као "неопходан предуслов" за било какве преговоре, закључивши да је "прозор могућности" за договор – затворен.

ПАСОК: Изнаће решење с комбинованим називом

Ципрас је о питању имена Македоније разговарао и са лидерима ПАСОК-а и Комунистичке партије, који су том приликом указали на потребу да Грчка остане обазрива и да се изнађе решење с комбинованим називом уз гаранције о искључењу иредентизма и прекрајања историје.

Лидерка ПАСОК-а и шефица парламентарне групе Демократске коалиције Фофи Генимата саопштила је, после састанка са Ципрасом, да је премијеру нагласила "потребу за обухватним решењем о питању Скопља", преноси АНА.

Како је Генимата објаснила, то решење би подразумевало "комбиновано име за генералну употребу и правно обавезујуће гаранције које ће искључити могућност иредентизма и прекрајања историје".

Лидерка ПАСОК-а је, како је навела, затражила конвенцију Политичког савета лидера јер је "Ципрас деловао, а да претходно није потврдио национални став, као што је требало да уради, и није имао консензус чак ни унутар сопствене владе".

Лидер Комунистичке партије (ККЕ) Димитрис Куцумбас изјавио је, после састанка са грчким премијером, да и даље постоји огромна забринутост у погледу политике региона, ЕУ и НАТО по питању развоја догађаја кад је реч о имену Македоније.

Главна питања су, навео је, иредентизам, потреба за добросуседским односима и непрекрајање граница.

Како је указао, грчки народ мора да буде обазрив, јер ревизија македонског устава није директно предвиђена.

АНА преноси и да је Ципрас данас лидера Нове демократије обавестио о преговорима у вези са именом Македоније и о свом састанку с премијером те земље Зораном Заевим у Давосу.

"Одредити националну политику о преговорима Атине и Скопља"

"Ципрас је јуче, током састака с председником Прокописом Павлопулосом, рекао да је циљ владе да одреди националну политику о текућим преговорима Атине и Скопља о имену Македоније", наводи грчка агенција.

У краткој изјави новинарима, грчки премијер је рекао да је легитимно имати различите ставове о томе како решити спор са Македонијом, али је одбацио "ситничарску партијску политику".

"Ово питање ћемо решавати у атмосфери смисленог дијалога и разборитости. Поред тога, спољна политика земље има континутет. А тај континуитет поштујемо и продужавамо данас и сутра", навео је Ципрас.

Према његовим речима, учињени су напори у циљу приближавања са суседном земљом, уз одређене кораке како би се указало да питање иредентизма мора бити решено.

"Мислим да је позитивно и да је знак добре воље то што ће називи аеродрома и ауто-пута који повезује две земље бити измењени, јер то је кључно питање. Сви смо јако осетљиви. Нико не може да присвоји историју другог народа. У наредном периоду инсистираћемо на појачању наших напора", истакао је премијер Грчке.

Атина и Скопље су се сагласили да појачају преговоре како би постигли споразум, у спору који је закочио амбиције бивше југословенске републике да се придружи НАТО-у и ЕУ.

Грчка сматра да име Македонија подразумева територијалне претензије на њен северни регион, који носи исти назив, а стотине хиљада Грка окупило се у Солуну раније овог месеца у знак протеста против употребе назива "Македонија" у било ком решењу.

Постоје неки предлози о комбинованом називу од две речи попут "Северна Македонија" или "Македонија-Скопље", наводи Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи