Ерјавец: Словенија ће признати Палестину без обзира на друге

Словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец најавио је да ће Љубљана самостално ићи ка признавању палестинске државе. Очекује да ће парламент Словеније о признавању Палестине расправљати на пленарном заседању у марту или априлу.

"Словенија има независну спољну политику и не знам зашто би сада требало да чекамо друге", рекао је шеф словеначке дипломатије после састанка с палестинским председником Махмудом Абасом и министрима ЕУ задуженим за спољна питања у Бриселу, преноси СТА.

Рекао је да нема сумње да ће Словенија признати палестинску државу, јер је то питање владајућа коалиција усагласила.

Ерјавец је уверен да ће се, дугорочно, показати да је "Словенија донела праву одлуку у правом тренутку".

Према његовим речима, Абас је поздравио активности Словеније и рекао да је то важан сигнал за друге земље чланице ЕУ које још нису признале палестинску државу.

Ерјавец је о плану Словеније разговарао и са колегама уз Француске, Португала, Белгије, Луксембурга и Ирске, за које каже да сви они у начелу подржавају словеначке напоре, а неки верују и да је то корак у добром правцу.

Француској је, наводи словеначки министар, потребно још неко време јер жели да види шта ће се догодити са блискоисточним процесом, а француски министар спољних послова снажно подржава одлуку Словеније.

Упитан да ли је забринут због потенцијалних политичких или економских последица такве одлуке, Ерјавец каже да нас историја учи шта се догодило након што су неке земље признале палестинску државу, али да последице не би требало да Словенију у томе спрече.

"Ми бранимо решење засновано на двема државама", рекао је Ерјавец, додавши да је словеначка одлука у потпуности у складу са стандардима ЕУ.

До сада је 10 држава чланица ЕУ признало палестинску државу - Бугарска, Пољска, Малта, Кипар, Чешка, Словачка, Мађарска и Румунија су то учиниле 1988. године, Португал 2012, а Шведска 2014. године, подсећа словеначка агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво