Борисов: Правила ЕУ о азилу цепају Европу

Правила Европске уније о азилу, која предвиђају да се захтевима за азил бави земља у којој је азил први пут затражен, цепају Европу – оценио је премијер Бугарске Бојко Борисов, чија земља председава ЕУ.

"Даблинска регулатива не функционише онако како бисмо желели. Она не само да дели, већ буквално цепа Европу", рекао је Борисов на конференцији за новинаре са чешким премијером Андрејем Бабишом у Софији.

Борисов је, ипак, изразио уверење да ће бити постигнут компромис, "уз поверење које имамо једни према другима" додајући да би границе требало да буду затворене, а да људи улазе само преко званичних граничних прелаза.

Борисов сматра и да би требало изградити безбедносне центре у земљама које нису чланице ЕУ, као што су Турска и Либија, како би се у њима сместили мигранти.

Чешки премијер је рекао да његова земља, која дели сличне ставове о квотама за мигранте са осталим чланицама Вишеградске групе, неће променити свој став.

"Познато је да желимо да се боримо против тих квота. Квоте су неефикасне и потребан је компромис", сматра бугарски премијер.

Пољска и Мађарска су одбиле да приме тражиоце азила према плану који предвиђа да свака земља чланица ЕУ прихвати одређен број избеглица и смањи пристисак на Грчку и Италију као "главне морске капије" за улазак миграната.

Словачка и Чешка су, такође, одбијале да прихвате мигранте из других земаља ЕУ, подсећа Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи