"Акцијом Масленица одбачене агресорске снаге"

Хрватска у Задру обележава 25. годишњицу војно-полицијске акције "Масленица", а председница Колинда Грабар Китаровић је поручила да су та и друге акције и операције током оружаног сукоба "знак заједништва и јунаштва јединица из свих крајева Хрватске".

Према речима Грабар Китаровићеве, акцијом "Масленица" "агресорске снаге" су одбачене у дубину тада "окупираних подручја Хрватске", где су две године касније у "Олуји" дочекале потпуни војни пораз.

Та операција, рекла је, отворила је пут не само "коначном ослобађању задарског залеђа и целе домовине" него и створила претпоставке за њену обнову и изградњу, посебно истакнувши нови "Масленички мост" и "Тунел Св. Рок".

"У том јединству својих поднебља, с богатством своје земље и острва, Хрватска има све претпоставке за успех. Драги бранитељи Задра, учесници операције 'Масленица', од свега срца вам честитам ову јубиларну годишњицу, којом се присећамо дана који су заувек уписани у хрватску историју", навела је Грабар Китаровићева, пренела је Хина.

Изасланик председника Хрватског сабора, потпредседник Милијан Бркић, који је и сам био учесник те операције, у свом обраћању је посебну захвалност упутио тадашњем заповеднику специјалних јединица МУП-а генералу Младену Маркачу и рекао да је ВРО "Масленица" показала колика је снага оних који се боре за слободу.

Данас, истакао је, борба се наставља, али потпуно другачијим средствима. 

"Данас морамо обезбедити услове за квалитетнији живот, посебно младих. То је циљ којем сви морамо служити и у који се сви морамо заклињати", поручио је.

Изасланик премијера, миистар одбране Дамир Крстичевић, такође један од учесника операције "Масленица", захвалио је свим ветеранима на учествовању у овој операцији за коју каже да је била прекретница у рату, јер је, уз то што је поново спојила север и југ Хрватске, показала да је "хрватска војска организационо достигла ниво организованости и опремљености која је омогућавала извођење сложених војних операција".

"Тајна те победе и свих победа у домовинском рату били су наши људи – човек. Хрватски војник је бренд препознат и од нашег народа и у свету и наш задатак је да развијамо и надограђујемо тај бренд", рекао је Крстичевић, који је и потпредседник владе.

На свечаности је говорио и генерал Анте Готовина, ратни командант операције "Масленица", који је поздрављен бурним аплаузом. Рекао је да се "не сме заборавити да је узрок домовинског рата била агресија на Хрватску".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво