Збогом петокрако

Македонски грб остао без петокраке. Одлуку подржало 80 посланика у Собрању, 18 против. Промена козметичка, али представља врхунац компромиса македонских и албанских политичара.

Македонски парламент, Собрање, изгласао је закон о измени грба те државе, којим се уклања петокрака, али остају сви симболи републике која је била део некадашње Југославије, односно поље окружено класјем жита, листови дувана, планина, река и сунце у позадини.

Ово решење, како наводе македонски медији, било је једино око кога су тамошње политичке странке могле да постигну консензус. Владајућу коалицију у тој држави чини ВМРО-ДПМНЕ и Демократска унија за интеграције, коју чине некадашњи албански герилци.

"Предложеним законом се утврђује грб Македоније, као симбол државности Македоније, и који ће, заједно са заставом и химном, бити препознатљив у свету као државни симболи једне државе", рекао је македонски министар правде Михајло Маневски образлажући предлог закона.

Грађани Македоније, сада, имају три године да замене документе.

Посланици у Собрању су истакли да је петокрака имала идеолошко значење, као и да њено брисање представља раскид са прошлим системом, али и "моралну сатисфакцију жтрвама комунизма".

Истовремено са процедуром у парламенту, ВМРО-ДП некадашњег премијера Љубча Георгијевског почела је да скупља потписе подршке за свој предлог грба, односно златног лава на црвеној позадини.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи