Масовне демонстрације због речи "Македонија" у решењу спора Атине и Скопља

Више од 100.000 демонстраната протестовало је у центру Солуна против употребе речи "Македонија" у било каквом решењу спора између Атине и Скопља због имена бивше југословенске републике.

Најмање 500 аутобуса са демонстрантима из целе Грчке било је дошло у Солун, где се одржаo први велики протест откако су се Атина и Скопље овог месеца сагласили да обнове напоре у циљу решавања 25-годишњег спора.

Организатори протеста тврде да је на демонстрацијама било 400.000 људи, док полиција незванично процењује да их је било 100.000.

У протестима, који нису повезани ни са једном политичком партијом, учествoвали су свештеници, чланови македонских синдиката из северне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

Док су са звучника гласно свирале песме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане "Грчка–Грчка–Македонија", "Нема дуплог имена, нема више издаје", "Македонија је Грчка", навео је портал greekreporter.com.

"Постоји само једна Македонија и она је грчка", била је порука протестне групе на видео-снимцима објављеним на интернету.

Протест је протекао у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте. 

Организатори су претходно навели да су очекивали десетине хиљаде људи на протестима, док је у северној Грчкој планирано још скупова.

Овонедељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донели конкретне резултате.

Ипак, неки предлози везани за име су изнети на преговарачки сто, наводе локални медији.

У интервјуу за македонску телевизију Сител, Нимиц је открио да је његов предлог решења достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

Прошлонедељна анкета показала је да већина Грка не жели да се реч "Македонија" употреби ни у једном решењу, наводи Ројтерс.

Ципрас: Била би лудост не искористити решење за име

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је за данашње издање грчког листа Етнос да уважава забринутост и осетљивост својих сународника на северу Грчке, указавши да је и сам пореклом из грчког региона Македоније, преноси АНА.

"Међутим, позивам да се мирно размотри шта иде на руку националном интересу, а шта тај интерес поткопава. Поткопава га одсуство решења", рекао је грчки премијер.

Подсетио је да у протеклих 25 година многе земље признају грчког суседа као Републику Македонију, док се Грчка "на све стране бори за име Бивша Југословенска Република Македонија", комбиновани назив у којем реч 'Македонија' није праћена никаквом ознаком која искључује власништво над географским положајем и историјом".

"Ако постоји могућност за решење које ће преиначити ове негативне чињенице, онда би била национална лудост не искористити је", истакао је Ципрас.

Према његовим речима, у пракси није ирационално да појам "Македонија" постоји у комбинованом називу било са географским или временским квалификативом, за генералну употребу, како би било апсолутно јасно да нико не полаже права на територију нити историју другог народа".

Ципрас је рекао и да је лидер Независних Грка (АНЕЛ) Панос Каменос, који је део Сиризине владе, "свестан овог проблема".

"Каменос је поштен човек и патриотски оријентисан политичар. Он има одређене сумње, које је изразио у владином савету, али је рекао да има поверења у напоре министра спољних послова Никоса Коцијаса и његову жељу за широким консензусом политичких снага о том питању, уколико се постигне задовољавајући споразум", рекао је Ципрас.

У интервјуу за Етнос, чији је један део јуче објављен, Ципрас је рекао и да македонска нација никада није постојала у класичном античком периоду, као што је то био случај са нацијама Атињана и Спартанаца.

"Некадашња Македонија је била велика сила древног грчког света која се, поготово у периоду владавине Александра Великог, раширила далеко изван данашњег географског региона – Македоније", рекао је грчки премијер, пренела је МИА.

Навео је да су тај регион од седмог века насељавали, поред Грка, Бугари, Срби, као и Јевреји и османлијски Турци.

"Данас ова широка географска регија припада трима државама. Стога је противно историји и апсурдно да неки траже ексклузивитет за Македонију, такође што се тиче етничке идентификације", рекао је Ципрас.

Грчка блокира покушаје Македоније да се придружи НАТО-у и ЕУ, тврдећи да назив Македонија подразумева полагање територијалних права на истоимени северни грчки регион, који обухвата и град Солун.

Док се спор не реши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива "Бивша Југословенска Република Македонија" (БЈРМ), а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво