Ципрас: Македонска нација није постојала у античко доба

Председник грчке Владе Алексис Ципрас изјавио је да македонска нација никада није постојала у класичном античком периоду, као што је то био случај са нацијама Атињана и Спартанаца.

Ципрас је, у интервјуу за грчки лист Етнос који ће у целости сутра бити објављен, говорио о питањима везаним за назив суседне државе и о томе које би име било прихватљиво, као и о питању иредентизма, преноси данас МИА.

"Некадашња Македонија је била велика сила древног грчког света која се, поготову у периоду владавине Александра Великог, раширила далеко изван данашњег географског региона - Македоније", рекао је грчки премијер.

Он је навео да су тај регион од седмог века насељавали, поред Грка, Словени, Бугари, Срби, као и Јевреји и османлијски Турци.

"Данас ова широка географска регија припада трима државама. Стога је противно историји и апсурдно да неки траже екслузивност за Македонију, такође што се тиче етничке идентификације", рекао је Ципрас.

Међутим, напоменуо је он, "није неразумно да термин Македонија буде укључен у комбиновани назив са географским или временским идентификационим симболом за генералну употребу, како би било јасно да нико не полаже права на територије нити на историју других нација".

Ципрас је раније изјавио да постоји "прозор могућности" за решење спора у вези са именом Македоније, али је поновио да његова влада има јасан став у преговорима о томе залажући се за "комбиновани назив".

У обраћању члановима своје странке Сириза, Ципрас је, такође, критиковао опозицију због подстицања национализма и изолационизма, преноси МИА.

"Влада ће наставити да ради на постизању најбољег могућег споразума. Тражимо међусобно прихватљиво решење, комбиновани назив који ће се генерално користити, а што неће оставити простора за иредентизам и неразумне тврдње", рекао је Ципрас.

Ципрас је оптужио опозициону странку Нова демократија и њеног бившег лидера Антониса Самараса због стварања проблема у вези са именом 1992. године и због неуспеха у решавању тог проблема.

Као позитиван пример навео је став грчког архиепископа Јеронима Другог, који је на њиховом јучерашњем састанку закључио да у овом тренутку Грчкој нису потребни протести, већ - национални консензус и јединство.

Иначе, посредник у разговорима о новом имену Македоније Метју Нимиц не жели да открива које је предлоге за решење тог вишегодишњег спора понудио двема странама, али истиче да ниједан не угрожава идентитет земље, напротив.

У интервјуу за македонску ТВ Сител Нимец једино открива да је његов предлог решења достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

И македонски медији објавили пет предлога за име

Иако Нимец није желео да открива који су предлози утврђени, македонски медији потврђују раније писање грчке штампе да је реч о пет предлога.

Maкедонски сајт portalb.mk наводи да је реч о следећим предлозима: Република Македонија, Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија Скопље.

Подсећа се да питање имена блокира Македонију на путу ка чланству у ЕУ и НАТО-у, те додаје да се чини да је решење тог питања веома близу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током боравка у Скопљу у четвртак дефинитивно искључио могућност прикључења Македоније тој Алијанси пре решења проблема са именом.

Нимец је раније рекао да је оптимиста и да је сада најбоље време за решење вишегодишњег спора између Грчке и Македоније.

С друге стране, македонски премијер Зоран Заев је рекао да ће о сваком усвојеном предлогу грађани Македоније одлучивати на референдуму.

Заев је потврдио да ће са својим грчким колегом састати 24. јануара у Давосу.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво